Abiznis

Dogodine pušićemo po evropskoj akcizi

Ukupna specifična i proporcionalna akciza na cigarete 1. januara naredne godine povećaće se na 90 eura za 1.000 komada (50 paklica) i biće usklađena sa Direktivom EU u ovoj oblasti, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje kada će cijene ovog proizvoda biti približne onim u evropskim državama. 
Dogodine pušićemo po evropskoj akcizi
PobjedaIzvor

Podsjetimo da je od 1. januara tekuće godine specifična akciza na cigarete povećana sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što je cijene podiglo između 30 i 50 centi po paklici. Fiskalnom strategijom je predviđeno povećanje ove akcize na 50 eura na hiljadu komada od januara 2019. Proporcionalna akciza se ne mijenja i iznosi 32 odsto prosječne ponderisane cijene cigareta koja je u prošloj iznosila 1,9 eura. U ovom momentu na maloprodajnu cijenu cigareta od 2,10 eura poresko opterećenje, odnosno akciza i PDV, iznosi 1,83 eura od čega je akciza 1,47 eura, a PDV 0,36 eura. Ukupno akcizno opterećenje po kilogramu iznosi 73,5 eura, dok taj minimum u EU iznosi 90 eura.

Pitajte Komisiju za sivu ekonomiju

Iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili na pitanje da li ima signala da se povećava sivo tržište cigareta. - Za odgovor vas upućujemo na Komisiju za suzbijanje sive ekonomije - naveli su u odgovoru iz Ministarstva. Pobjeda je protekle sedmice toj komisiji poslala pitanja oko sive ekonomije i čeka odgovore.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika