Region

Amfilohijeva knjiga u izdanju bivše uprave KGB-a, prisutan i Davidović

„Ljetopis novog kosovskog raspeća“, prevod na ruski jezik memoarskih zapisa mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija Radovića, promovisan je sinoć u Ruskom domu u Beogradu.
Amfilohijeva knjiga u izdanju bivše uprave KGB-a, prisutan i Davidović
Antena MIzvor

O knjizi su govorili Matija Bećković, Srđa Trifković, Živojin Rakočević, Velibor Džomić, Radomir Uljarević i Amfilohije. Na početku je a kapela hor Srbski pravoslavni pojci otpjevao “Onamo, ‘namo”. Prikazan je dokumentarni film “O, Kosovo, grdno sudilište” sa titlom na ruskom jeziku.

Amfilohije je rekao da je “i ruski car Nikolaj Drugi nastradao jer je ustao u zaštitu tadašnje Srbije i Crne Gore, a da su kasnije nacifašisti poslali Lenjina da potopi carsku Rusiju, protiv koje nastavlja da se vodi nacifašistička i napoleonovska politika”.

„Posebno mjesto zauzimaju oni koji predstavljaju Crnu Goru. To nije Crna Gora, nego nepostojeća država. Pokazalo se da je 85 odsto Crnogoraca bilo protiv priznanja Kosova. Tražim oproštaj od braće Rusa za nesreću koja je snašla Crnu Goru da uvodi sankcije Rusiji bez stida i srama“, kazao je Amfilohije.

1302amfilohije2

Predgovore za Amfilohijevu knjigu su napisali Aleksandar Konuzin, donedavni ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, te ruska istoričarka Jelena Guskova, koja često gostuje na srpskim tribinama u Crnoj Gori.

Amfilohije je sinoć zahvalio Ruskom domu, gdje je njegova knjiga promovisana. Ruski dom, bivši Dom sovjetske kulture, zvanični je kulturno-informativni centar Ruske Federacije u Srbiji.

Obraćajuči se prisutnima, Amfilohije je zaključio da su “Rusi i Rusija uvijek branili Kosovo i Metohiju”, pri čemu je, prenosi agencija Srna, pomenuo i ruskog konzula Ščerbina, koji je, kako je rekao, “u tursko vrijeme ubijen na skoro istom mjestu kao i nedavno Oliver Ivanović”.

Promocija Amfilohijeve knjige usred Beograda se dešava nakon nedavne bure oko njegove izjave u kojoj je izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".

1302amfilohije3

Sinoćnjem skupu je prisustvovao i kontroverzni biznismen iz Nikšića Miodrag-Daka Davidović

Portal Analitika