Svijet

Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje traže gas i naftu u kiparskom priobalju Sredozemnog mora da "ne prelaze granicu" i ne ugrožavaju "prava Turske".

Erdogan upozorio Grčku i Kipar zbog traženja gasa
N1Izvor

Turski ratni brodovi od prošle nedjelje u blizini Kipra sprječavaju brod italijanske kompanije Eni, koja priprema probno bušenje u potrazi za prirodnim gasom, prenio je Asošijetid pres. Turska se tome protivi, navodeći da Kipar ne poštuje "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i da ugrožava stabilnost regiona.

Kipar je turskom okupacijom sjevera od 1974. godine podijeljen na slobodan južni dio, i sjeverni, turski. Tursko ministarstvo je navelo da se Vlada Kipra ponaša kao da je "jedini vlasnik ostrva" i upozorilo da će biti odgovorna za posljedice.

Vlada Kipra je odgovorila da ima suvereno pravo da traga, i da će, ako potraga bude uspješna, prihod pravedno podijeliti ako turska okupacija prestane i Kipar se ponovo ujedini. Italijanska kompanija Eni, francuski Total i američki Ekson-Mobil imaju dozvole za traganje za gasom i naftom u podmorju kod Kipra.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je da nema razloga za zabrintost zbog aktivnosti ratnih brodova Turske, jer su "preduzete mjere da se spriječi bilo kakva kriza". Međutim, tursko-grčke napetosti ima i drugdje, pa su grčke vlasti danas objavile da je brod turske obalske straže na Egeju namjerno udario i oštetio brod grčke obalske straže.

Grčki brod stalno čuva dva nenaseljena ostrvca u istočnom Egeju, koja nominalno jesu grčka, ali na njih pretenduje i Turska. Te dvije zemlje zbog tih ostrvaca umalo 1996. godine nisu zaratile, što je spriječeno intervencijom predsjednika SAD na obje strane, ali su prije toga tamo već poginula tri grčka oficira. Zbog sinoćnog incidenta kod tih ostrvaca koja Grci nazivaju Imija, a Turci Kardak, ambasador Turske u Atini je danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke da objasni stav svoje države.

Predstavnik Evropske komisije za štampu Margaritis Skinas rekao je da EU "pažljivo prati" razvoj incidenta na Egeju i da je potrebno da se Turska "nesumnjivo obaveže" na dobrosusjedstvo i da je nužno da izbjegava "trvenja, prijetnje i aktivnosti" protiv "članica EU"- i Grčke i Kipra.

Predstavnik Vlade Grčke za štampu Dimitris Canakopulos ocijenio je da je "u posljednje vrijeme ponašanje Turske sve provokativnije što je uzrok naše duboke zabrinutosti".

Atinu je uznemirila prošlonedjeljna izjava predsjednika Turske Erdogana da njegova zemlja "ima dovoljnio vojnih snaga za istovremene akcije i u Siriji, i na Egeju", prenijeli su grčki mediji.

Portal Analitika