Region

Nabavka oružja za policiju RS može da dovede do novog rata na Balkanu

Nabavka 2.500 pušaka za policijske snage Republike Srpske podstiče zabrinutost od separatističkih težnji RS i od jačanja ruskog uticaja u regionu, piše danas britanski "Gardijan" u tekstu sa naslovom “Pošiljka oružja bosanskim Srbima izaziva strah u EU”.
Nabavka oružja za policiju RS može da dovede do novog rata na Balkanu
BlicIzvor

"Nabavka nekoliko hiljada novih pušaka za policiju bosanskih Srba izaziva zabrinutost zbog separatističkih namjera vlade i produbljivanja ruskog uticaja u podijeljenoj zemlji obilježenoj ekonomskom depresijom", piše "Gardijan".

Kako se navodi, pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije u “srpski dio Bosne” trebalo bi da stigne u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će, kako piše ovaj britanski medij, svoju ulogu imati i savjetnici iz Rusije.

'Policijsku jedinicu opremljenu novim naoružanjem koristiće separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao protivnike pred oktobarske izbore', smatraju srpski aktivisti civilnog društva, bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate. Prisutan je i dugoročni strah da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regionu", navodi u svom tekstu novinar Džulijan Borger.

Rusija, kako piše dalje “Gardijan”, Dodika uvažava kao protivnika članstva BiH u NATO i daje mu snažnu podršku.

"Dodik je ostvario kontakte s grupom “Noćni vukovi”, ruskim moto klubom usko povezanim s Putinom, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje uloge u sukobu u Ukrajini", piše ovaj britanski medij.

“Gardijan” u ovom tekstu navodi da jedan srpski opozicioni aktivista, koji ne želi da bude imenovan, tvrdi da su ruski savjetnici već stigli na područje Banjaluke s ciljem da na području aerodroma Zalužani formiraju kargo centar koji bi, navodi se “eventualno bio iskorišten za ruske humanitarne intervencije”.

Kako dalje piše britanski list, sličan centar formiran je i u Nišu, a vlasti SAD su ga već proglasile sumnjivim - kao centar za ruske tajne operacije na Balkanu.

S druge strane, “Gardijan” navodi izjavu neimenovanog zapadnog diplomate u BiH, koji ističe da nema čvrstih dokaza da Rusi žele da formiraju slično središte u Bosni.

- Pomno pratimo situaciju – istakao je ovaj diplomata za “Gardijan”.

"Vakum koji bi Rusija rado da popuni"

Kurt Basuner, američki analitičar Centra za politiku demokratizacije, istakao je za "Gardijan" da je smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga na području BiH i odustajenje od formiranja jedne, jedinstvene policije u BiH, ostavio vakum koji bi “Rusija rado da popuni”.

- Sve dok barijere za ulazak ne postoje, ostavljaju se otvorena vrata – istakao je on.

“Gardijan” dodaje da oružje stiže u vrijeme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja, te podsjeća kako je Dajtonski mirovni sporazum okončao sukob u BiH prije nešto više od 22 godine, a zemlja podijeljena u dva poluautonomna dijela – Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

"Sporazum je zaustavio ubijanje, ali je stvorio sistem kojim se nagradila etnička politika. Nacionalne stranke čvrsto drže vlast u zemlji na svojim pojedinačnim teritorijama, a zemlja kojom prevladava korupcija ima najvišu zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu", navodi “Gardijan”.

Dalje, u tekstu koji potpisuje novinar Džulijan Borger, navodi se se da ostaje nejasno kako će BiH da savlada svoje duboke strukuralne probleme na putu prema članstvu EU.

Incko izrazio zabrinutost zbog naoružavanja

“Gardijan” podsjeća i da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, izrazio zabrinutost povodom ovog naoružavanja, smatrajući da će, kad jedna strana dobije novo oružje, i druga to htjeti. Incko je izjavio da u njegovoj matičnoj Austriji policija ima samo 400 dugih cijevi, jer "normalnoj policiji ne treba više".

Portal Analitika