Društvo

Šta da radite ako ste bili u kontaktu sa oboljelima od malih boginja

Institut za javno zdravlje (IJZCG) preporučio je osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisani ili preležali tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu.
Šta da radite ako ste bili u kontaktu sa oboljelima od malih boginja
Portal AnalitikaIzvor

Iz Instituta su poručili tim osobama da izbjegavaju sve društvene kontakte dok traje zaraznost.

- Idealno bi bilo započeti izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije – počev od petog dana nakon kontakta pa sve do 21. dana nakon kontakta sa oboljelom osobom. Tokom perioda kućne izolacije potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje – mjeriti tjelesnu temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade (povišena tjelesna temperatura, kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost) telefonom obavjestiti izabranog ljekara – saopštili su.

Iz Instituta su kazali da odrasle osobe tokom perioda inkubacije izbjegavaju sve kontakte sa osjetljivim trudnicama, djecom koja imaju do 12 mjeseci, kao i osobama koje mogu da imaju problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema - uključujući oboljele od kancera i koje primaju hemio ili radio terapiju.

- Odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebalo da odlaze na posao, posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa osobama koje su u najvećem riziku od razvoja komplikacija morbila – mala djeca, djeca u kolektivnim smještajima, djeca u vrtićima, djeca u bolnicama, hronično oboljela i stara lica – rekli su iz Instituta.

Dodali su da tokom perioda zaraznosti (pet do 21 dan nakon kontakta sa oboljelim), osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženima ne treba da idu u školu ili vrtić, na rođendane, slavlja, predstave...

- Ako sprovođenje kućne izolacije i socijalno distanciranje nije izvodljivo tokom cijelog perioda inkubacije, od posebnog je značaja da se izolacija započne makar uporedo sa pojavom prvih simptoma - kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost... – piše u preporukama.

Iz Instituta su poručili osjetljivim osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima da se što prije pobrinun da se sva djeca u neposrednom orkuženju uredno vakcinišu i tako zaštite od malih boginja.

Portal Analitika