Društvo

Počeli sistematski pregledi za upis djece u školu

Sistematski pregledi djece pred upis u školu u Domu zdravlja Podgorica počeli su juče, a obuhvatiće mališane koji će tokom 2018. godine napuniti šest godina.
Počeli sistematski pregledi za upis djece u školu
Portal AnalitikaIzvor

Sistematski pregled obuhvata mjerenje tjelesne težine, visine, body mas index, krvni pritisak, fizikalni pregled po organima i sistemima, procjenu čula vida, sluha i govora, zatim procjenu mentalne zrelosti po standardnim metodama, kao i razvoj i stanje skeletai palpaciju štitnjače. Takođe, procjenjuje se pravilno držanje tijela i deformiteti kičme i grudnog koša, kao i ravna stopala.

Uz sistematski pregled, djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije (vakcinom protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški).

Ove godine se u osnovnu školu upisuju djeca rođena 2012. godine, a roditelji sistematski pregled treba da se jave izabranom pedijatru, kako bi zakazali pregled. Apelujemo, na roditelje da  pravovremeno zakažu sistematski pregled za svoje dijete kako bi se izbjegle bespotrebne gužve, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Doma zdravlja Podgorica.

Portal Analitika