Društvo

Vlahović dobitnik nagrade "Ramon Trias Fargas"

Fondacija za slobodu i demokratiju dodijelila je crnogorskom diplomati Miodragu Vlahoviću visoku nagradu "Ramon Trias Fargas", zbog odbrane demokratije, vladavine prava i evropeizma.
Vlahović dobitnik nagrade "Ramon Trias Fargas"
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović je bio ministar inostranih poslova Crne Gore u maju 2006. godine, kada su se građani Crne Gore referendumom odvojili od Srbije. Stoga je on jedan od glavnih pregovarača jedne od posljednjih nezavisnosti u Evropi. Vlahović je definišući ciljeve vanjske politike Crne Gore vodio našu zemlju u ulazak u NATO. On je bio ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Islandu, a trenutno je u Vatikanu.

Vlahović je, povodom dobijenog priznanj,a kazao da nagrada pripada svim crnogorskim liberalima, koji su bili za slobodu i za Crnu Goru kad je bilo najteže.

„Ja je posebno posvećujem sjećanju na velikog čovjeka, narodnog heroja Komnena Cerovića, kojem svi dugujemo veliko poštovanje“, izjavio je Vlahović.

Bio je međunarodni sekretar LSCG i poslanik crnogorskog parlamenta, bio je među osnivačima Mirovnog pokreta i organizator prvog protesta za mir.

Ove godine, osnivači Fondacije za slobodu i demokratiju su željeli da odaju priznanje Vlahoviću kao jednom od liberalnih političara Balkana, zbog njegove odbrane demokratije, vladavine prava i evropeizma.

"Vlahović je jedan od najistaknutijih lidera liberalizma na zapadnom Balkanu i razvio je svoju političku aktivnost pod čvrstom opredjeljenošću prema liberalnim vrijednostima", rekao je Džordž Ksukla, predsjednik Fondacije za slobodu i demokratiju.

Od 1996. Fondacija godišnje nagrađuje "Ramon Trias Fargas" nagradom istaknute ljude na polju politike, misli, nastave ili intelektualnog svijeta.

Među posljednjim dobitnicima su Ms. Simone Veil, Sir David Steel, Mr. Pat Cox, Ms. Cecilia Malmström, Mr. Bronislaw Geremek, Dr. Joaquim Molins, Mr. Hans Van Baalen, Ms. Anne Brasseur, kao i  Dr. Andreu Mas-Colell.

prevodila: I.D.

Portal Analitika