Abiznis

Završetak saobraćajnice do Vraćenovića do kraja maja

Radovi na saobraćajnici od Petrovića do Vraćenovića, vrijedni oko 3,7 miliona EUR, trebalo bi da budu završeni do kraja maja i početka turističke sezone, ocijenjeno je tokom obilaska tog putnog pravca.
Završetak saobraćajnice do Vraćenovića do kraja maja
MinaIzvor

Direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača, rekao je da je ideja da se radovima nastave duž nikšićke opštine i da su u završnoj fazi projektovanja putnog pravca od Vilusa do Kusida.

On je kazao da je taj putni pravac dug oko 17 kilometara i da smatra da će narodnog mjeseca biti stvoreni uslovi za raspisivanje tendera. 

"Imamo budžetski opredijeljena i obezbijeđena sredstva i siguran sam da ćemo krenuti sa ozbiljnim poslom“, ocijenio je Parača nakon obilaska saobraćajnice dodajući da je direkcija za saobraćaj napravila dobar plan koji podrazumijeva rekonstrukcije putnih pravaca od granica prema unutrašnjosti nikšićke teritorije.

On je saopštio da su prokrenuli proceduru i imaju obezbijeđena budžetska sredstva za izgradnju novog puta od Cetinja do Nikšića, ali da postoje određene žalbe projektanata, koje bi trebalo da riješi državna komisija.

„Nadam se da ćemo doći do projektanta i krenuti sa dokumentacijom koja bi omogućavala dalje korake i početak izgradnje te saobraćajnuce. U narednom periodu slijedi određena sanacija putnih pravaca u čitavoj Crnoj Gori“, naveo je Parača.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je bi bio zadovoljan kada bi radovi na saobraćajnici bili završeni do jula i početka glavne turističke sezone. 

Grbović je kazao da je Opština iskoristila priliku da uz radove na proširivanju postojećeg puta, realizuje i projekat vodovoda prema Vraćenovićima, što bi trebalo da bude okončano do 15.maja.

“Dovesti vodu u Vraćenoviće je ravno podvigu, bez obzira što se radi pored puta, s obzirom na velike visinske razlike i razdaljinu. Pripremaju se i sprovode cijevi da se obezbijei voda i zaseocima koji se nalaze pored puta, iako nema puno stanovnika”, rekao je Grbović.

On je najavio da će na drugom kraju nikšićke opštine u martu početi izgradnja vodovoda za selo Dragovoljići, gdje će vodu dobiti i mještani nekoliko zaselaka.

Prema riječima Grbovića, u planu je i izrada projekta i iznalaženje najpovoljnijih mogućnosti snabdijevanja vodom Vilusa, a ubrzo će početi i bušenje istražnih bunara u Riječanima kako bi rješili i problem Velimlja.

“Ukoliko se ono što očekujemo i ostvari, imaćemo eksplatacione bunare i krenuti sa snadbjevanjem vodom dijela Banjana prema Velimlju, Crnom kuku i drugim selima”, rekao je Grbović i dodao je zadovoljan urađenim i pripremljenim projektima. 

Onje rekao da očekuje rekonstrukciju i sređivanje puta od Vilusa do Trubjele.

”Dio od Trubjele do Kusida je već sređen, što je izuzetno dobro i mislim da su rješnjem tog dijela saobraćajnice, putni pravci u Nikšiću u odličnom stanju. Završetkom projektne dokumentacije počećemo i sa izgradnjom putnog pravca prema Cetinju kako bi kroz staru Crnu Goru prošla regionalna saobraćajnica koja bi povezala i oživjela sela između Nikšića i Cetinja”, rekao je Grbović.

Direktor nikšićkog Vodovoda, Velizar Vojinović naveo je da se u sklopu tog projekta izvode i radovi iz vodovodne infrastrukture i da je trasa oko devet kilometara.

”Okončanjem posla oko 300 stanovnika dobiće kvalitetnu vodu”, rekao je Vojinović i naveo da su prošle godine sa 1,2 miliona EUR realizovanih investicija u vodovodnim projektima snabdjeli vodom više od hiljadu domaćinstava na području nikšićke opštine. 

Predsjednik mjesne zajednice Vraćenovići, Filip Šekarić, rekao je da taj kraj broji oko 500 stanovnika u devet sela i ocijenio da će to biti najkraća trasa između istočne Hercegovine i Crne Gore.

”Pored magistralnog puta dobijamo i vodu, što će, vjerovatno, uticati na oživljavanje sela i smanjiti migraciju stanovništva”, rekao je Šekarić.

Portal Analitika