Društvo

Marković: Vrijeme je za smjene tužilaca

 Zaključi Vlade koji se odnose na napade na novinare i na rad Komisije dobar su temelj da se konačno pokrene pitanje odgovornosti zbog nedjelotvornih i neefikasnih istraga kada su u pitanju napadi na naše kolege.
Marković: Vrijeme je za smjene tužilaca
MinaIzvor

o je rekao predsjednik Komisije za praćenje istraga u slučajevima napada na novinare Nikola Marković.

„Ovaj potez, iako pozitivan, docekujemo sa dozom opreza, jer podsjetiću da smo dosada imali više obećanja da će se ovo pitanje pokrenuti sa mrtve tačke, ali se to nije događalo“, kazao je Marković.

On smatra da je jako važno da preporuke Komisije budu zaista realizovane a to je samo ako rad Vlade bude pod konstantnim monitoringom medijske zajednice. „Vlada je ovakvim postupkom dio odgovornosti adresirala na tužilaštvo i policiju što je jako bitno“.

„Jer osim izvršne vlasti od suštinske je važnosti da VDT shvati ozbiljnost i važnost napada na novinare kao i pogubnost činjenice da nijedan od velikih napada na novinare nije rasvijetljen“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, da stvar bude gora već imamo zastaru u dva slučaja a to su paljenje vozila Vijesti i napad na Mladena Stojovica kod koga je došlo do izjednačavanja relativne i apsolutne zastare jer istraga o napadu na njega nikada nije ni pokrenuta.

Kako je kazao, veoma brine i to što u istragama za napad na Tufika Softića i napad na redakciju Vijesti nema napretka, a oba ta slucaja zastarijevaju u narednih godinu dana.

„Zbog svega ovoga očekujem da VDT, ali i direktor policije ispune preporuke koje je Komisija dala, a Vlada odredila rok od 30 dana, da se uradi sveobuhvatna analiza kojom bi se utvrdila konkretna odgovornost i tužilaca i policijskih službenika“, rekao je Marković.

Prema njegovoj ocjeni, sve dok ne počnu smjene u tužilaštvu i policiji zbog profesionalne nesposobnosti jasno je da ne postoji politička i institucionalna volja da se rasvijetle napadi na naše kolege.

Kako je naveo, afera oko nestanka službene zabilješke priznanja jedinog osuđenog u slučaju ubistva Duška Jovanovića, kao i sumnjivo ponašanje pojedinaca koji su bili uključeni u istragu zahtijeva, ozbiljno postupanje VDT-a Ivice Stankovića.

„Jer imamo situaciju da je tužiteljka koja je vodila slučaj rekla da ne zna za postojanje službene zabilješke, dok su svi ostali potvrdili njenu autentičnost i kazali da su upravo tužitelji dali detalje tog priznanja osuđenog za saizvrsilastvo“, kazao je Marković. 

Prema njegovim riječima, nakon toga službena zabilješka nestaje iz prostorija Uprave policije što dodatno navodi na sumnju.

„Ako ovo nije dovoljno da bi se pokazo javašluk i nesposobnost, a možda i nešto gore, ako ovo nije dovoljan razlog za Stankovića da pokrene sveobuhvatnu istragu ja ne znam sta je?“, kazao je Marković.

On je ukazao VDT-u na činjenicu da je u slučaju prijetnji novinarki Damiri Kalač bilo optuženo lice koje nema nikakve veze sa slučajem niti se pominje u spisima predmeta. 

„Vrijeme je da se počne sa smjenama", ocijenio je Marković i istakao da će u Komisiji insistirati na tome. 

„Sve to doprinijeće da istrage postanu efikasnije. Naravno, ne mogu se svi napadi i slučajevi rasvijetliti ali većina može i mora. Onamo gdje nema rezultata mora biti odgovornosti“, kazao je Marković.

On je ocijenio da je od vitalnog interesa za čitavo društvo da se konačno primjenjuju preporuke Komsije, a njeni izvjestaji počnu objavljivati.

„Puno smo radili u proteklom periodu, otkrili brojne nepravilnosti i važno nam je da javnost za to sazna“, poručio je Marković.

Portal Analitika