Region

Srbija i Hrvatska će imati bolje odnose, ali o granicama ćemo još razgovarati

Ovu smo posjetu pripremali mjesecima. Željela sam da se ona održi u drugačijoj klimi, ali zbog svega što se dešavalo željela sam da prekinem tu atmosferu, i da se sastanemo što prije, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Srbija i Hrvatska će imati bolje odnose, ali o granicama ćemo još razgovarati
Blic/N1Izvor

- Danas smo se dotakli brojnih pitanja, uključujući i otvorena pitanja. U mnogima se nismo složili, u nekima približili, ali ono što je najvažnije, nastavićemo da razgovaramo - rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je navela i da se razgovaralo o manjinama i u Srbiji i u Hrvatskoj.

- Svaki korak dobre volje je korak naprijed, pozitivan i dobrodošao. Nakon potpisivanja Subotičke dekleracije, izgrađeni su putevi o kojima se razgovaralo, nastavili su se projekti, i to je zaista za pohvalu - navela je ona.

O granicama će se još razgovarati

Kazala je i da je bilo riječi o pravosuđu, o radu državnih komisija, kako bi se nastavilo rješavanje svega što ga opterećuje.

- Kada je riječ o granicama, nastavićemo bilateralno da razgovaramo naredne dvije godine, a ako ne uspijemo da se dogovorimo, izaćićemo pred međunardone institucije - istakla je hrvatska predsjednica.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se hrvatskoj predsjednici na pozivu i srdačnoj dobrodošlici.

1202vucicgrabarkitarovic2

"Razumijem da ni za Vas nije bio lak potez zbog atmosfere koja je stvarana u cijeloj Hrvatskoj. Čestitam na hrabrosti, uvjeren sam da će ljudi u budućnosti umijeti da razumiju", rekao je Vučić. 

On je rekao da je došao u Zagreb da razgovara o brojnim pitanjima koji opterećuju odnose dvije zemlje.

- Srbija i Hrvatska će, željeli to ili ne, morati da imaju bolje odnose u budućnosti. Danas je bilo riječi i o granicama, imamo potpuno drugačije stavove, pokušaćemo to da riješimo bilateralnim putem. Pričali smo i o nestalima, ja ću predstavnike iz hrvatskih udruženja primiti sljedeće nedjelje - rekao je Vučić, istakavši da će Srbija pokušati koliko toliko da pomogne.

On je naveo da je bilo i riječi o manjinama, istakavši da se nada poboljšanju položaja i hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji koja je, kako je rekao Vučić, sve bolja jer je samo u proteklih devet godina trgovinska razmjena povećana za više od 70 odsto.

- Biznis izgleda nalazi zajednički jezik i načine saradnje - naveo je on.

Govoreći o zajedničkim projektima, Vučić navodi da Srbija jeste zainteresovana za prugu od Beograda do Zagreba.

- U narednih sto dana ćemo pokušati da promijenimo atmosferu u srpskom društvu, i to se odnosi na sve srpske zvaničnike - naveo je on, istakavši da će to biti obaveza svih predstavnika srpske politike.

Današnji sastanak je, prema njegovom viđenju, "dobar posao za budućnost ova naroda", oko čega se potpuno slažu.

Foto: Tanjug / Darko Bandić; Dimitrije Goll

Portal Analitika