Društvo

Mijušković: Od centara za socijalni rad očekuje se nemoguće

Posljednja dva mjeseca svjedoci smo pretežno nestručnih, a često i zlonamjernih komentara o funkcionisanju sistema socijalne i dječije zaštite, posebno o radu centara za socijalni rad. Bez obzira na to što su nastali pod uticajem tragičnih događaja, ništa ne može opravdati paušalne navode. Jer, neka nam ne bude zamjereno, niko kao mi u sistemu socijalne djelatnosti ne prepoznaje i osjeća bol i patnju čovjeka, sa kojom smo svakodnevno suočeni i preživljavamo svačije i svakojake nevolje, izjavio je predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenad Mijušković.

Mijušković: Od centara za socijalni rad očekuje se nemoguće
Portal AnalitikaIzvor

"Ne sporimo da je i naš rad podložan kritici, ali vrijeđaju neutemeljeni zlonamjerni komentari koji dovode u pitanje stručnost i profesionalizam zaposlenih u socijalnoj djelatnosti. Svjesni smo da to neki rade iz raznih znanih i neznanih razloga, ali molimo da se netačnim interpretacijama o procedurama i postupcima u sistemu socijalne i dječje zaštite ne uznemirava ionako uznemirena crnogorska javnost. Ko imalo poznaje način rada, uloženi napor, odricanje i trud koji su zaposleni u sistemu socijalne i dječje zaštite uložili u rješavanje problema građana u stanju socijalnih potreba, nema nimalo prostora za bilo kakvo politikanstvo i omalovažavanje zaposlenih tako što će ih predstavljati kao neodgovorne i neprofesionalne službenike. Pored toga, trenutni način rada Centara za socijalni rad, kroz dugo osporavanu implementaciju informacionog sistema tzv. socijalnog kartona, ne dozvoljava ni minimum prostora za zloupotrebe. Težak i mukotrpan rad zaposlenih u socijalnoj zaštiti prosto se s razlogom podrazumijeva i pozitivni ishodi intervencija zaposlenih i zadovoljni korisnici kao da nijesu zanimljivi medijima, ali to ne znači da takvi slučajevi ne postoje i da nijesu brojni", ističe Mijušković u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika. 

On napominje da smo u posljednje četiri godine svjedoci reformi sistema socijalne i dječje zaštite radi usklađivanja sa savremenim međunarodnim standardima u ovoj osjetljivoj oblasti. 

-Česte izmjene zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (posebno uvođenje naknada za majke se troje i više djece, a koje pravo po svojoj prirodi nije pripadalo u nadležnost centara za socijalni rad), uvođenje socijalnog kartona kroz Informacioni sistem SWIS, u velikoj mjeri je ugrožavalo redovan proces rada. Takođe, niz promjena različitih zakona koji regulišu oblast socijalne i dječje zaštite uticao je na dodatnu angažovanost zaposlenih, a prije svega na podizanje profesionalne odgovornosti. Sistem socijalne i dječije zaštite je vrlo kompleksan i osjetljiv, i ne dozvoljava površno tumačenje. Zaposleni u sistemu socijalne i dječje zaštite otvoreni su za sve dobronamjerne kritike kao i preporuke, a njihov rad je podložan preispitivanjima od strane nadležnih organa. Problem nastaje kada se neki mediji i dio nevladinog sektora, ne poznajući dovoljno nadležnosti centara za socijalni rad i ustanova socijalne i dječje zaštite, ne bave na pravi način našim radom, ni kritikama koje bi mogle biti produktivne. Od centara za socijalni rad očekuje se nemoguće, pa i  da bez prethodnih saznanja o nekom slučaju preduzmu odgovarajuće mjere i radnje- naveo je Mijušković. 

Ocijenio je da se ostali sistemi zaštite, uključujući zdravstveni i obrazovni sistem, pokušavaju  amnestirati od odgovornosti za opažanje i prijavljivanje rizičnih porodica sistemu socijalne zaštite. 

-Ne postoji država (ma koliko organizovana bila) u kojoj se ne dešavaju tragični slučajevi, ali je neophodno podizati svijest građana u smislu obavještavanja centara za socijalni rad kako bi oni mogli da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima. Ovo ne kažemo u smislu prebacivanja odgovornosti, jer svaki socijalni radnik svjestan je ogromne odgovornosti, već radi realnog sagledavanja nadležnosti kako ne bismo, kao društvo i pojedinci, očekivali da rizičnu situaciju u bilo kojoj porodici prijavi „neko drugi“.  Zbog svega toga, pozivamo sve kolege iz drugih sistema na svakodnevnu saradnju i međusobno uvažavanje, a sve u cilju rješavanja različitih i kompleksnih problema za dobrobit građana. Takođe, molimo medije za oprezno izvještavanje u cilju zaštite privatnosti korisnika i prezentovanje realnije slike kod građana o nadležnostima Centara za socijalni rad- naglasio je Mijušković. 

 

Portal Analitika