Društvo

Policija: Bili ste nam srećne ruke, imali smo mirnu noć

Dobro veče. Policija, molim Vaša dokumenta. Ovo je redovna procedura legitimacije i provjere građana. - Evo Vam lična karta, ali neću da se fotografišem jer, koliko vidim, sa Vama su novinari. Znamo i mi naša prava, pa nećemo da izlazimo po novinama.
Policija: Bili ste nam srećne ruke, imali smo mirnu noć
PobjedaIzvor

Rukovodilac Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa u Centru bezbjednosti Podgorica Predrag Jokić i mlađi policijski inspektor u CB-u Vladimir Mijović ljubazno mu pojašnjavaju da je u pitanju saradnja medija i policije i da Pobjeda pravi reportažu o radu njihove jedinice. Jokić pojašnjava da je tokom dvadesetogodišnje karijere u policiji bilo mnogo zanimljivih situacija.

 - Tokom smjene rade najmanje po dva inspektora koji obilaze teren, slušaju radio vezu i kada se prijavi neki događaj idu na lice mjesta i preduzimaju dalje mjere i radnje među kojima je i vršenje uviđaja. Priču prekida poziv preko radio veze, javlja se policajac iz Dežurne službe. AKCIJA - U Ljubljanskoj ulici dogodilo se razbojništvo, sve ekipe neka se upute tamo. Upao je muškarac, maskiran i prijeteći pištoljem odnio više od 200 eura – obavještava dežurni policajac. Putem radio veze javljaju se drugi inspektori koji su na terenu. Uključene su sve dežurne patrole. Pretražuje se svaki dio gdje bi se mogao sakriti. Ovaj put razbojnik je uspio da umakne, što ne znači da neće biti identifikovan i uhvaćen. Nastavljamo. Jokić priča da su u prošloj godini imali pune ruke posla.

 - U periodu od 1. 10. do 31. 12. 2017. godine ukupno je registrovano 333 krivična djela krađa i teška krađa od kojih je rasvijetljeno 277 krivičnih djela,  što procentualno iznosi 83%. Od 333 ova krivična djela, registrovano je 263 krivičnih djela teška krađa od kojih je rasvijetljeno 209 ili procentualno 77,4% i 70 krivičnih djela krađa, od kojih je rasvijetljeno 68 ili procentualno 97%. Imali smo maloljetnika koji je osumnjičen da je prošle godine počinio 50 krivčnih djela teška krađa. U 26 slučajeva protiv njega nije mogla da se podnese krivična prijava jer je u vrijeme vršenja tih krivičnih djela bio krivično neodgovoran zbog uzrasta ispod 14 godina - objašnjava Jokić. Kaže da su početkom 2017. godine uhapsili grupu koja je osumnjičena da je počinila 31 krivično djelo, i to u Podgorici 26 a pet u Ulcinju. Inspektori nas vode u obilazak grada kako bi se upoznali sa čime se sve susrijeću tokom jedne smjene. Ponovo se uključuje radio veza. Dežurni policajac obavještava da se uputimo ka naselju Konik i iskontrolišemo taj dio grada. Uputili smo se tamo. Zaustavljamo se kod grupe momaka. Inspektor Mijović uzima dokumenta i putem radio veze provjerava lica. - Nijesmo ništa uradili, evo Vam dokumenta, a možemo da se slikamo za novine pa da budemo na naslovnoj – kaže na njemačkom jeziku jedan od njih.

ISKUSTVO Jokić usput priča da je tokom rada imao mnogo zanimljivih, ali i problematičnih situacija. Ali, kako kaže, dugogodišnje iskustvo ga je naučilo kako sa svima da se izbori. - Imali smo krađu sefa u kojem je bilo 25.000 eura. Međutim, ubrzo je osumnjičeni uhapšen operativnim radom policije. Svakodnevno preduzimamo mjere i radnje, a pravimo i tzv. zasjede. Prošle godine smo u tim zasjedama uhapsili devet osoba i podnijete su prijave protiv njih za više krivičnih djela - ističe Jokić. Obilazimo centar grada, Jokić nam usput priča da im građani često pomognu u rasvjetljavanju krivičnih djela, na čemu im je policija zahvalna. - Ovim putem i apelujemo na građane kada primijete nekog u vršenju krivičnih djela da to prijave Dežurnoj službi, a sve se to može uraditi i anonimno – objašnjava Jokić.

Dok smo obilazili naselja u Podgorici, za oko su inspektorima zapala dvojica mladića na Starom aerodromu. Zaustavili smo se kako bi ih legitimisali. Sve je bilo u redu jer se mladići nijesu potraživali niti je postojala sumnja da posjeduju nedozvoljene predmete i supstance. Vraćamo se do Centra bezbjednosti Podgorica. Inspektori se pozdravljaju sa ekipom Pobjede, uz osmijeh i riječi: ,,Vidimo se drugom prilikom, bili ste nam srećne ruke, imali smo mirnu noć“.

Portal Analitika