Region

Nekoliko stotina bezbjednjaka i snajperisti čuvaju Vučića

U obezbjeđenje posjete Hrvatskoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih dijelova hrvatskog bezbjednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbjednosti, Bezbjednosno-obavještajne agencije, Vojne bezbjednosno-obavještajne agencije, nezvanično saznaje "Jutarnji list". Navodi se da će biti spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko. Kako piše list, Vučića će obezbjeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.
Nekoliko stotina bezbjednjaka i snajperisti čuvaju Vučića
RTSIzvor

Jutarnji navodi da hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći, a uz to će morati da se ima na raspolaganju dovoljna količina krvi krvne grupe kakvu ima i Vučić. Zagrebački dnevnik naglašava da to nije ništa neuobičajeno, već standardna rutina u svim državničkim posjetama.

Navodi se da, s obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićevog dolaska u Zagreb zakazane za sjutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici u protivterorističkim odjeljenjima koji provjeravaju sve osobe i grupe koje bi mogle da ugroze bezbjednost srpskog predsjednika.

Jutarnji navodi da je procijenjeno da bi protivnici Vučićevog dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa to mogli da iskoriste kao priliku za paljenje srpskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi mogla da nazre bilo kakva prijetnja, a provjeravjau se i svi oni koji su ranije učestvovali u sličnim incidentima.

Vučićeva prethodnica stigla u Zagreb

Navodi se da je prethodnica Vučićevog obezbjeđenja iz Srbije već stigla u Zagreb, a nakon svih tvakvih uspješno odrađenih poslova razmjenjuju se i prigodni darovi "bezbjednjaka", memorabilija službi. Osim obezbjeđenja predsjednika Srbije, posebni timovi rade i na pripremi obezbjeđenja cjelokupne pratnje, kao i delegacije srpskih privrednika.

Zagrebački dnevnik navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo prilikom dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsjednika prethodih godina.

Navodi se da je, međutim, sasvim izvjesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno "sterilna" i da se stoga već možda od nedjelje uveče mogu očekivati policajci u uniformi na trasi prolaska, kao i patroliranje obilježenih i neobilježenih vozila.

List navodi da se cjelokupni protokol i bezbjednosni rizici koordinišu i u saradnji sa nadležnim službama Republike Srbije i službama zaduženim za obezbjeđenje srpskog predsjednika i za sada se drže podalje od javnosti.

Jutarnji navodi da to ilustruje i podatak da ni iz kabineta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ni iz nadležnih gradskih službi Zagreba nema odgovora na novinarsko pitanje hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stubovima javne rasvjete naći zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

Foto: Tanjug / Rade Prelić

Portal Analitika