Kultura

Kako se postaje autor

Jedna od najvećih zvijezda regionalne muzike plasirala je jezgrovit, teško svarljiv, kontemplativan album koji će publici uzvratiti na pravi način samo ako mu se posveti studiozno
Kako se postaje autor
Objektiv/PobjedaIzvor

Sara Renar prešla je dug put za kratko vrijeme. Od albuma „Tišina“, zbirke introspektivnih pjesama ipak prijemčljivih za radijsko emitovanje, stigla je do potpuno konceptualne live ploče „Gdje povlačiš crtu?“ koja je sve, samo ne komercijalna.

Teške odluke

Za publiku mlade zagrebačke autorke taj put trajao je tačno godinu. Prošle godine, na međunarodni Dan umjetnosti 17. januara, Renar je polučasovni performans Evropske radijske unije, kao predstavnica Hrvatske, nazvala „Gdje povlačiš crtu?“. Provokativan naslov, koji je objavljen ove godine na vinilu, ipak je ključni zamajac vrlo jednoznačnog materijala. Sarina „crta“ je ona granica kompromisa koju nije spremna da pređe.

Djevojka čiji su prvi album „Djeca“ mnogi okarakterisali kao klinački, a drugi „Tišina“ kao čudnjikav i sebicentričan, donosila je teške odluke u međuvremenu. Prelomila je da se ubuduće bavi isključivo muzikom i živi od žestokog ritma svirki širom regiona.

Odlučila je i da nastavi da prati isključivo svoj senzibilitet, uz pomoć stalnog muzičkog saradnika, multi-instrumentaliste Zdeslava Klarića. On ipak nije njen jedini saradnik na četvrtoj ploči „Gdje povlačiš crtu?“, ali učešće drugih svedeno je na minimum, i to isključivo po Sarinom nahođenju, što ranije nije bio slučaj.

Motiv koji prožima obje strane vinila je, neočekivano, muzička tema vječne pjesme „Ona se budi“ grupe Šarlo akrobata. Ona je Sarin kredo, svojevrsna molitva, ali i zavjet da će biti i ostati samosvjesna. Da će stvarati i pratiti isključivo svoje snove i mjerila.

Bez kompromisa

Album je koncipiran takoda izgubi smisao ako se preslušava „isparcelisano“. Sara Renar tako je vrlo jasno naznačila da ne pristaje na kompromise u namjeri da plasira jezgrovit, teško svarljiv, kontemplativan album koji će publici uzvratiti na pravi način samo ako mu se posveti studiozno.

Renar je uspjela i da oboji album momentima preispitivanja u modernističkom maniru i formi toka misli, gdje lične dvojbe i velike dileme izgovaraju glumica Dora Lipovčan i Ivan Laić, kolega iz benda Moskau. Izvjesno je da će njena izvođenja tema sa ovog albuma biti i svojevrsni performansi poput pozorišnog, sa Laićem i Lipovčan na sceni.

Sa tim u vidu, jasno je koliko je odlučna da istraje na teškom putu na regionalnoj muzičkoj sceni. Sara Renar nije ni pjevačica, ni muzičarka, ni performerka - već uvijek i prije svega autorka.

S. S.

Ocjena: 71/100

FOTO: sararenar.bandcamp.com

 

Portal Analitika