Abiznis

Traže da inspekcija hitno provjeri gradnju hotela

Mjesna zajednica Perast i nevladina organizacija Društvo prijatelja Perasta podnijeli su Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje inicijativu kojom se traži inspekcijska kontrola gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran na urbanističkim parcelama 84a, 84b i 84c u zahvatu urbanističkog projekta Grad Perast, opština Kotor.
Traže da inspekcija hitno provjeri gradnju hotela
PobjedaIzvor

U obrazloženju inicijative dostavljene Pobjedi pojašnjavaju da su kao mjesna zajednica i NVO Društvo prijatelja grada Perasta - u namjeri da se sačuva autentičan arhitektonski izraz mjesta i spriječi eventualna devastacija kulturne baštine - zatražili hitnu kontrolu izgradnje hotelskog kompleksa.

Za planirani objekat ističu da će zbog svoje veličine u budućnosti vizuelno dominirati panoramom ovog primorskog grada, čija istorijska cjelina ima status kulturnog dobra.

S inicijativom, koju su podnijeli u petak, između ostalog će upoznati i UNESCO.

Sumnja

- Članom 91. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata je propisano da investitor gradi objekat na osnovu prijave građenja i dokumentacije propisane zakonom, a koja, između ostalog, uključuje i glavni projekat ovjeren u skladu sa zakonom i izvještaj o pozitivnoj reviziji glavnog projekta. Građenje ovih objekata je u poodmakloj fazi, a na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, na spisku objekata za koje je prijavljeno građenje, ne postoji istaknuta prijava investitora – navodi se u obrazloženju koje potpisuje punomoćnik mjesne zajednice i Društva prijatelja Perasta, advokat Veselin Anđušić.

Ističe se da navedeni podaci izazivaju opravdanu sumnju da investitor nezakonito gradi objekat.

- Zato tražimo da u okviru inspekcijske kontrole prevashodno utvrdite da li je investitor navedenog objekta izvršio prijavu građenja i da li posjeduje svu propisanu dokumentaciju, a posebno glavni projekat i izvještaj o izvršenoj reviziji, shodno vašim ovlašćenjima iz člana 200. stav 1. alineja 1. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata – navodi se, između ostalog, u inicijativi.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika