Svijet

Brisel se plaši uticaja Rusije, Kine i Saudijske Arabije

Strategija za Zapadni Balkan Evropske unije u Srbiji pozdravljena je od svih učesnika političke scene koji se zalažu za evropske integracije, ali zabrinutost vlada u dijelu potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Ono što je iznenadilo političare u Beogradu je godina okvirnog ulaska u EU, ali 2025. se pominje samo jer su lideri regiona tražili neki datum. 
Brisel se plaši uticaja Rusije, Kine i Saudijske Arabije
PobjedaIzvor

PROBLEM KOSOVA

Kako će sve izgledati u praksi i hoće li biti trke sa vremenom?

 - Ukoliko bude značajnije političke volje u Srbiji, ovaj prilično ambiciozni plan može realno da bude sagledan - kaže dr Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka, za Pobjedu.

Napominjući da će EU posebno insistirati na normalizaciji odnosa sa Kosovom, dr Đukanović ističe: ,,Najznačajnije je da do suštinskog postizanja dogovora o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu dođe kako bi se na taj način podstakle evropske integracije“.

Podsjećajući da je pravno obavezujući sporazum zahtjev koji postoji i prije ove strategije dr Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, objašnjava za Pobjedu: „Jasno se kaže da Srbija mora dvije godine prije ulaska u EU da postigne punu normalizaciju odnosa sa Kosovom i ona se potvrđuje pravno obavezujućim sporazumom, a preostale dvije godine do 2025. služe da se taj sporazum primijeni“.

Janjić navodi i da se od Srbije traži da se izvrši demarakcija, a ne priznanje granice sa Kosovom, što znači da se sve što nalaže Briselski sporazum mora tačno odrediti i postaviti.

„To je nešto što politički može biti delikatno samo ako se poveže sa pitanjem priznavanja Kosova. Ako slučajno pravno obavezujući sporazum ne bude primijenjen, prijem u EU se može odložiti za godinu plus godinu dana. Zbog toga se u Strategiji ne kaže kada će se sporazum potpisati, a 2025. godina je okvirna mogućnost za proširenje“, objašnjava Janjić navodeći da iz „Brisela slušamo da sve zavisi od Srbije kada će ona potpisati pravno obavezujući sporazum“.

0104janjic

ZAŠTO STRATEGIJA?

Zašto je EU donijela ovu strategiju? Profesor Đukanović kaže da su krize poput migranske, Bregzita i grčke ekonomske, potakle EU da njeno proširenje ode u drugi ili treći plan, a da sa ovom strategijom EU ima geostrateški cilj.

„EU je procijenila da je veoma značajno da integriše pojedine zemlje regiona, ali i kako bi se suzbio potencijalni ruski uticaj koji se prilično osnažio tokom proteklih desetak godina na Zapadnom Balkanu“, kaže dr Đukanović.

On objašnjava da Strategija ne predviđa nikakvu obavezu EU, ali da je opet sa druge strane nužnost država regiona, prije svega Srbije i Crne Gore kao vodećih država u evrointegracionom procesu, da postupe prema nekim okvirima na koje je posebno skrenuta pažnja u ovoj strategiji.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika