Politika

U EU prema sopstvenim rezultatima

Zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji treba da bude ocijenjena prema sopstvenim uspjesima i zalaganjima, i na tom putu ne treba da čeka onu koja je u tom procesu bila manje uspješna, kazala je u razgovoru za Pobjedu ministarka za evropske poslove i poslanica Donjeg doma Parlamenta Republike Irske Helen Mekenti. 
U EU prema sopstvenim rezultatima
PobjedaIzvor

Komentarišući Strategiju proširenja, pod nazivom „Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan“ kao i način pristupanja EU, Mekenti kaže da svaka zemlja ima svoj, različiti integracioni put koji je vodi do EU i ne mora to da bude u grupi sa drugim zemljama koje pretenduju da postanu članice.

- Ovakav stav bih željela da vidim i u toj strategiji. Od toga će direktno zavisiti i pristupni proces, ali vjerujem da svaku zemlju treba vrednovati prema onome što je postigla i ako je jedna zemlja spremna prije druge, to ne treba da usporava njen put - rekla je Mekenti u razgovoru za Pobjedu.

Crna Gora i Srbija su, dodaje, napredovale u tom procesu pristupanja Uniji, ali su tu i druge zemlje Balkana.

- Bitno je da dijele evropske vrijednosti demokratije i vladavine prava. Važno je držati dijalog otvorenim - ocijenila je ona.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje kandidati, Mekenti kaže da se većina država sa ovih prostora susreće sa istim izazovima.

- Ali s druge strane postoje uslovi koji se moraju zadovo ljiti kako bi zemlja postala dio evropske porodice. Kad je u pitanju Crna Gora, mislim da je napravljen dobar progres i ostvaren napredak na ovom putu- navela je Mekenti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: N1

Portal Analitika