Svijet

Led okovao Ajfelov toranj, zatvoren za posjetioce

Snijeg i led nastao nakon kiše u Francuskoj zatvorio je Ajfelov toranj, ali pokrivajući Pariz slojem bijele boje, piše Asošijeted pres (AP).
Led okovao Ajfelov toranj, zatvoren za posjetioce
N1Izvor

Ajfelov toranj, najposjećeniji spomenik u Francuskoj, zatvoren je i ostaće zatvoren i u subotu "kako bi se obezbjedila sigurnost posjetilaca", saopštila je kompanija koja upravlja simbolom panorame Pariza iz 19. vijeka.

Radnici su lopatama pažljivo očistili snijeg sa spomenika i obavili težak posao uklanjanja leda sa stepenica i platformi.

Kompanija je rekla da ne mogu da koriste so, zbog moguće korozije metala od koga je napravljen Ajfelov toranj i koji može da ošteti njegove veoma korišćene liftove.

Obilne sniježne padavine ranije ove nedjelje zarobile su stotine vozača u automobilima i izazvale do sada najgore saobraćajne gužve u regiji Pariza.

Gradske vlasti su od vozača zatražile da ne koriste automobile.

Ipak, u glavnom gradu je snijeg izazvao malo manje drame i načinio izvjesnu zabavu. Snouborderi su se spuštali niz brdo u okolini Montmartra, a turisti su bili zadivljeni.

"Izgleda predivno", rekao je Džejms Geisler, 23, iz Davenporta u Ajovi. "Prvi put sam u Parizu. Planirali smo ovo putovanje već neko vrijeme i nismo znali da će biti toliko snijega, ali je lijepo".

"Već sam bila ovdje ljetos, ali moram reći da mi se mnogo dopada, jer izgleda kao bajka, kao sniježni raj", rekla je Margareta Eurlings, 21-godišnja turistkinja iz Belgije.

Prognoze su najavljivale više snijega i vlasti su upozoravale na opasne uslove u približno jednoj četvrtini zemlje. Međutim, francuska policija, navodeći poboljšane uslove, u petak uveče je podigla višednevnu zabranu saobraćaja velikih teretnih kamiona u regionu Pariza, piše AP.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Portal Analitika