Abiznis

Jačanje prekogranične saradnje sa Kosovom

Predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija primili su u posjetu delegaciju Kontrolnog tijela Ministarstva administracije lokalne uprave Kosova u okviru bilateralnog programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Jačanje prekogranične saradnje sa Kosovom
Portal AnalitikaIzvor

"Uzimajući u obzir značajnu ulogu uspostavljenih operativnih struktura Crne Gore i Kosova u okviru  navedenog bilateralnog programa, sastanak je bio prilika da se dogovore buduće aktivnosti partnera u pogledu implementacje ugovora, kao i modaliteti saradnje tokom primjene uspostavljenih programskih procedura. Poseban naglasak stavljen je na podjelu odgovornosti i fokus budućih kontrola, kako bi se osigurala efikasna potrošnja raspoloživih sredstava. Pored razmjene znanja i iskustava između predstavnika operativnih struktura, tokom posjete je organizovana i obuka na radnom mjestu za predstavnike Kontrolnog tijela, u cilju upoznavanja sa praktičnim aspektima verifikacije troškova budućih grant korisnika", saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija. 

Podsjećaju da je Finansijski sporazum za bilateralni program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo potpisan u decembru 2015. godine. Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata je objavljen 10. marta 2017. godine, a ukupna vrijednost poziva je iznosila 2,040,000 eura, spajanjem godišnjih finansijskih raspodjela za 2014. i 2015. godinu.

-Ugovorno tijelo za navedeni program, nadležno za potpisivanje ugovora sa korisnicima i praćenje sprovođenja istih, je Direktorat za finansiranje  i ugovaranje sredstava EU pomoći, dok je Kontrolno tijelo u okviru Ministarstva administracije lokalne uprave Kosova nadležno za verifikaciju troškova korisnika sa Kosova- precizirano je u saopštenju. 

 

Portal Analitika