Politika

Moć crne propagande

Dva dokumenta Ambasade SAD u Podgorici, u koje je Pobjeda imala uvid, detaljno izvještavaju Vašington da je Demokratski front uložio ogroman novac iz Rusije u oglašavanje i promociju stranačke politike preko medijskog koncerna Vijesti, ali i detaljno opisuju korišćenje sofisticirane tehnologije i društvenih mreža u želji da propagandom kompromituje Đukanovićev DPS ali i da se utiče na opredjeljenje crnogorskih građana na izborima 16. oktobra 2016. godine.
Moć crne propagande
PobjedaIzvor

- DF koristi visoku tehnologiju sa novom firmom za marketinšku kampanju i velikim količinama novca - ističe se u američkom izvještaju. Amerikanci nemaju dileme da Front barata ruskim novcem, zato je jedno poglavlje naslovljeno - ,,Rusija milionima puni kofere DF-a da bi uticala“.

MOĆ TEHNIKE

Osim novcem, sudeći prema izvještaju Ambasade, DF je bio logistički podržan kroz prenos tehnološkog znanja. I to se uvezeno znanje obilato koristilo.

Prema izvještaju Ambasade u Podgorici, Front je bio u mogućnosti da pošalje čak 60.000 tekstualnih poruka preko provajdera - Slovenačkog telekoma T2 - kao reakciju na početak kampanje Đukanovićevog DPS-a koja je krenula sa Cetinja. Očito su Amerikanci brižljivo notirali detalje: na dan početka kapmanje DPS-a brojni korisnici su dobili poruku sljedeće sadržine: „Još jedna Milova prevara kreće sa uništenog Cetinja. Mi ili on. DF.“

Kao svojevsnu ,,navlakušu“ za građane, dva dana prije ove poruke preko slovenačkog T2 poslata je poruka – bez teksta. Aron Šaviv, šef marketinške - ali i političke - kampanje Demokratskog fronta vješto je vodio agresivnu promociju ove političke grupacije, koja je osim tradicionalnih medija bila fokusirana i na drštvene mreže.

Tako je tim Demokratskog fronta tokom septembra i oktobra emitovao niz, kako ocjenjuju Amerikanci, ,,kontroverznih video materijala na televiziji“, kanalu YouTube i brojnim sajtovima. - Ovi video materijali su profesionalno urađeni i fokusiraju se na poruke protiv Đukanovića kojega povezuju sa korupcijom i krađom – zaključuje se u izvještaju od 18. septembra.

 IZBORNI DAN

Izvještaj koji je sačinjen dva dana nakon parlamentarnih izbora pedantno je  selektovan: izbačeno je nekoliko strana koje, izgleda, ne treba da budu dostupne javnosti. Jedini preostali trag su naslovi odjeljaka kojima je izbrisan sadržaj. Jedan od tih naslova je indikativan (,,Izbori protekli bez smetnji, ali je evidentan spoljašnji uticaj“) i ukazuje da američki analitičari nijesu ocijenili da je bilo nekog ozbiljnijeg narušavanja regularnosti kod same procedure glasanja. U izvještaju se, međutim, opisuje situacija sa emitovanjem ogromne količine poruka koje je ekipa iz DF-a slala crnogorskim građanima, što je i dovelo do odluke Agencije za elektronske komunikacije i poštanske komunikacije (EKIP) da privremeno suspenduje aplikacije Viber i What’s App.

 - Na dan izbora, ogroman broj građana, uključujući osoblje ambasade, su dobili spam tekstualne poruke iz nekoliko država, uključujući Veliku Britaniju i Kinu. U tekstualnim porukama je navedeno da DPS sprovodi prevarne radnje na dan glasanja, kao što je kupovina glasova, navodi se u izvještaju uz konstataciju da je EKIP na 90 minuta blokirao aplikacije Viber i W hat’s App – ističu Ambasadi SAD.

To je, tvrde Amerikanci, urađeno da bi se zaustavilo „bombardovanje“ spam tekstualnim porukama, ali i navode da je Akcija za ljudska prava ustvrdila da je takva odluka Agencije nezakonita i u suprotnosti sa ustavom Crne Gore i slobodom štampe. Istovremeno, navodi se da je Viber ,,pristao da sarađuje sa nevladinom organizacijom CDT, kako bi se pojasnile i utvrdile standardne procedure i protokoli, ako bi se isti događaj ponovio“.

Ambasada SAD notira i ogroman broj sajber napada na novinske portale (CDM), sajtove nekih nevladinih organizacija koje prate izbore (CDT) ali i učestale pokušaje obaranja sajta DPS-a tokom izbornog dana.

 ,,PRAZNA STRANA“ O HAPŠENJU

O akciji crnogorske policije i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal - hapšenju dvadesetak srpskih državljana osumnjičenih za pokušaj terorizma – u izvještaju Ambasade SAD je posvećena pažnja. Tekst je, međutim, nedostupan široj publici koja nema autorizaciju, jer je, očito, sadržaj ocijenjen kao strogo povjeljiv. Ostao je samo naslov odjeljka: ,,Dvadeset Srba pokušali napad na Skupštinu – opozicija to naziva državnim udarom“.

Mnogi su detalji ostali zamračeni i mnoge su ocjene američkih analitičara nedostupne. Ipak, ono što je dostupno u dva izvještaja Ambasade SAD oslikava dešavanja u Crnoj Gori tokom turbuletne 2016. godine; razotkrivene su šeme ruskog uticaja, kao i metode djelovanja nekih političkih aktera... Ta šema je, i mimo izbora, primjenjivana i u drugim državama Evrope, o čemu su takođe pedantno izvještavala američka diplomatsko-konzularna predstavništva.

 

sken-doc
Portal Analitika