Politika

Usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 27

Vlada je danas usvojila pregovaračku poziciju za poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene, koja će biti proslijeđena bugarskom predsjedništvu
Usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 27
Portal AnalitikaIzvor

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, objasnio je da Bugarska pokreće proceduru, i da je sve na Evropskoj komisiji koja bi trebalo da preda svoju pregovaračku poziciju.

"I onda će 28 država članica Evropske unije (EU) u toku narednih mjeseci razmotriti našu i pregovaračku poziciju EU“, rekao je Pejović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Pejović je kazao da se nada da će Crna Gora za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU otvoriti poglavlje 27, odnosno do kraja juna.

„Ali to je sada u rukama država članica i vidjećemo kakav će one tempo imati u razmatranju ovog dokumenta“, rekao je Pejović.

„Današnjim donošenjem izvještaja spremili smo se za narednu sedmicu kada je i predviđeno da se donese novi program pristupanja za 2018., 2019. i 2020. godinu i u njemu sve predložene nove aktivnosti, kako bi se što više približili standardu EU“ – kazao je on.

Ministar evropskih poslova je poručio je da je od planiranih 413 aktivnosti za prošlu godinu realizovano 308, odnosno 75 odsto.

“Sve to govori, da ovakve intenzivne aktivnosti, kao i činjenica da je u prošloj godini donijeto preko 300 strateških, zakonskih i podzakonskih akata, koliki je zamah pripreme Crne Gore  za članstvo u EU”,  rekao je Pejović.

To su svakako poglavlja 12 koje se odnosi na bezbjednost hrane, 17 – monetarno ekonomska unija, 23 – vladavina prava, a najveći broj akata realizovan je u tri ministarstva koja nose ogroman dio posla – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  – 99 akata, Ministarstvo ekonomije – 62 i Ministarstvo turizma i održivog razvoja – 39.

Portal Analitika