Abiznis

Pokreću postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju

Ustavni sud je djelimično usvojio inicijativu Udruženja manjinskih akcionara ,,Radoja Dakića“ za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 55. Zakona o stečaju i odbacio prijedlog za obustavu izvršenja primjene osporenih odredaba. Manjinski akcionari smatraju da su zbog člana 55 diskriminisani, jer su njihova potraživanja do visine 24 prosječne bruto zarade u prvom isplatnom redu, a preostale 53 plate, koliko je pravosnažnom presudom priznato, su u trećem isplatnom redu. 
Pokreću postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud je donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti  sporne odredbe, koja glasi ,,i to najviše do visine 24 prosječne bruto zarade u Crnoj Gori na dan otvaranja stečajnog postupka“.

U tački 1. člana 55. je precizirano da u prvi isplatni red spadaju neisplaćene bruto zarade u iznosu osnovnih zarada koje su ostvarili kod poslodavca i to najviše do visine 24 prosječne bruto zarade u Crnoj Gori na dan otvaranja stečajnog postupka.

Ustavni sud navodi i da je pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti stava 2 člana 55, koji određuje da u drugi isplatni red spadaju potraživanja po osnovu doprinosa, koja nijesu svrstana u prvi isplatni red, kao i potraživanja po osnovu svih javnih prihoda prije otvaranja stečajnog postupka.

Sud će ocjenjivati i stav 3 člana 55 u dijelu kojim je precizirano da u treći isplatni red spadaju potraživanja ostalih povjerilaca, uključujući i potraživanja povjerilaca preko iznosa iz stavova 1 i 2 spornog člana.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika