Politika

Neću biti predsjednički kandidat

Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je danas da se neće kandidovati za predsjednika Crne Gore. On je rekao da se na taj potez odlučio s ciljem objedinjavanja opozicije oko jednog jedinstvenog kandidata.
Neću biti predsjednički kandidat
Portal AnalitikaIzvor

- Uvažene kolege, kandidat kojeg dogovorite ima našu blanko podršku. Za smjenu ovog režima sam spreman sve da učinim, pa i ovakav potez. Ja sam učinio što je do mene, izvolite dogovorrite se, i imamo opoziciono jedinstvo u susret predsjedničkim izborima - rekao je Bečić.

Demokrate su, prema njegovim riječima, jedini politički subjekt koji je se u kontinuitetu zalagao da opozicija 2018. godine primijeni princip iz 2013, odnosno da zajednički kandidat opozicije bude onaj partijski lider koji ima najveće povjerenje, a samim tim i najveću šansu da pobijedi na izborima.

- Međutim, niko nas nije podržao u našim nastojanjima, već su svi smatrali da zajednički kandidat treba da bude nestranačka ličnost i da samo on može pobijediti kandidata DPS-a. Prošle sedmice sam, uvažavajući stavove kolega, saopštio da, kad oni neće da podrže mene, ja ću podržati njih - kazao je lider Demokrata.

Tada je, navodi, istakao da će njegova stranka snagom cjelokupne partijske infrastrukture podržati nestranačkog kandidata kojeg dogovori opozicija, a da im on stoji na raspolaganju ako se kojim slučajem ne budu mogli dogovoriti.

- Nakon ovako poštene i iskrene ponude, umjesto zahvalnosti i afirmacije, jedan broj kolega iz samo njima znanih razloga pokušao je da ovu ponudu predstavi kao taktiku koja će na kraju rezultirati mojom kandidaturom. Takođe, zlonamjerno i tendenciozno, s ciljem slabljenja Demokrata, isticali su da je moja kandidatura prepreka jedinstvenom kandidatu i jedinstvu opozicije. Evo da im, po ko zna koji put, pokažem da je sve što rade Demokrate bilo iskreno i iz srca, a sa ciljem prevazilaženja podjela unutar opozicionog bloka. Evo da relaksiram sve moje kolege opozicionare, kao i ljute političke protivnike, koji se s razlogom plaše kandidature Alekese Bečića na predstojećim predsjendičkim izborima. Aleksa Bečič neće biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Ovo radim s ciljem objedinjavanja opozicije oko jednog jedinstvenog kandidata. Izvolite, bezuslovno vam nudim, u cilju sveopšteg opozicionog jednistva, da dogovorite zajedničkog nestranačkog kandidata parlamentarne opozicije i lično, i partijski, garantujem da ćemo podržati onog koga nam predložite i da ćemo iza njega stati snagom najmoćnije partijske infrastrukture u zemlji. Naravno, nemojte od mene tražiti da vam ga ja biram, jer mi to zaista ne pada na pamet. Tvrdili ste i tvrdite da samo nestranački kandidat pobjeđuje kandidata DPS-a - saopštio je Bečić.

Portal Analitika