Kultura

Tražićemo kontrolno saslušanje nakon preliminarnog nalaza Državne komisije


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Narodni muzej Crne Gore i razgovarao sa dr Vjerom Borozan, direktoricom Muzeja i njenim saradnicima. 
Sagovornici su se složili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost. Ministar Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije. 
Tražićemo kontrolno saslušanje nakon preliminarnog nalaza Državne komisije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa sastanka, direktorica Borozan je upoznala ministra Bogdanovića sa postupkom revizije muzejske dokumentacije i muzejskih materijala koja je u toku i istakla da ćemo tek nakon završenog postupka imarti pravo stanje stvari u Muzeju koje će se moći predstaviti javnosti.

Ministar Bogdanović je naglasio značaj rješavanja dugogodišnjeg problema nestalih muzejskih predmeta i podsjetio da je Vlada Crne Gore formirala Državnu komisiju sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Narodnog muzejare, te utvrditi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta. Kako je naglasio ministar Bogdanović, Državna komisija će, u saradnji sa Narodnim muzejom, utvrditi listu muzejskih predmeta koji nedostaju, a koja će biti procesuirana Ministarstvu unutrašnjih poslova na dalje postupanje.

Sagovornici su se složili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost.

Ministar Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije. 

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koje će Narodni muzej realizovati tokom ove godine. Direktorica Borozan je navela da su sve jedinice Muzeja planirale dinamične programe za ovu godinu, a podrška Ministarstva kulture, uz opredijeljeni budžet olakšava njihovu realizaciju. Kako je istaknuto na sastanku, Ministarstvo kulture je, za ovu godinu, Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara opredijelilo 181.706 eura za porojekte Narodnog muzeja.

Sagovornici su posebno istakli značaj arheoloških istraživanja koje Narodni muzej sprovodi na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Srednjevjekovni grad Svač i naveli kako su ova dva projekta od izuzetne važnosti zaupoznavanje sa kulturnom baštinom Crne Gore. 

Direktorica Borozan je upoznala ministra Bogdanovića i sa infrastrukturnim problemima sa kojima se rukovodstvo Muzeja suočava i tom prilikom je posebno istakla stanje u depoima. Zaključeno je da će Narodni muzej u saradnji sa Ministarstvom kulture u narednim mjesecima definisati prioritete, planirati naredne aktivnosti i tražiti mogućnosti za obezbjeđivanje dodatnih sredstava za navedene namjene.

Portal Analitika