Abiznis

Komunalije za ,,divlji“ kvadrat od dva do 48 eura

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata u postupku legalizacije komunalije će plaćati u iznosu od dva do 48 eura po kvadratnom metru u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi. To je predviđeno odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koju je donijela žabljačka lokalna uprava.
Komunalije za ,,divlji“ kvadrat od dva do 48 eura
PobjedaIzvor

Riječ je o obavezi koja proističe iz Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Zone

Prema odluci, teritorija opštine podijeljena je u četiri zone. Najskuplji je kvadrat, 48 eura, u prvoj zoni koja obuhvata prostor od Ulice narodnih heroja, granicom urbanističke parcele hotela ,,Planinka“, planiranom saobraćajnicom prema hotelu „Durmitor“ do Državne studije lokacije Ivan do.

Kvadrat u drugoj zoni košta 32 eura a obuhvata područja u obuhvatu odluka o donošenju planskih dokumenata (detaljnih urbanističkih planova, lokalnih studija lokacije i urbanističkih projekata) , van obuhvata prve zone. Vlasnici bespravnih objekata u trećoj zoni (Njegovuđu, Borje, Tepačko polje, Vrela, Motički Gaj, Virak, Javorje, Pošćenski kraj i druga područja u granicama koje su prostorno-urbanističkim planom opštine definisana kao razvojne zone) komunalije će plaćati 20 eura po kvadratu.

Najjeftinije komunalije, dva eura, plaćaće vlasnici ,,divljih“ objekata koji se nalaze u zoni četiri (nijesu utvrđena prvom, drugom i trećom zonom) u obuhvatu prostorno-urbanističkog plana opštine Žabljak.

Naknada

Iznos naknade uvećava se 2,5 odsto za stambene, a pet odsto za ostale objekte. Može se otplaćivati u ratama ili jednokratno.

 - Iznos naknade za legalizaciju nestambenih objekata se uvećava za pet odsto ako se plaća jednokratno, a 20 odsto za plaćanje u 120 mjesečnih rata. Kada je u pitanju iznos naknade za stambene objekte, on se uvećava za 2,5 odsto bez obzira na koji način plaćanja se odluči vlasnik. Rok otplate na rate za stambene objekte je 240 mjeseci– navodi se u odluci.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika