Sci/Tech

UNICEF: Više od 175.000 novih korisnika interneta su djeca

Povodom obilježavanja Dana bezbjednog interneta, UNICEF poziva na intenzivniju saradnju cijelog društva kako bi djeca bila digitalno pismena i bezbjedna u onlajn svijetu.

UNICEF: Više od 175.000 novih korisnika interneta su djeca
Portal AnalitikaIzvor

Dnevno, više od 175.000 novih korisnika interneta su djeca – po jedno novo dijete na svakih pola sekunde – saopšteno je danas iz 
UNICEF-a. Iako digitalni pristup za djecu znači ulazak u svijet velikih prednosti i mogućnosti, djeca se istovremeno suočavaju i sa brojnim rizicima, kao što su pristupanje štetnom sadržaju, seksualna eksploatacija i zlostavljanje, sajber nasilje, te zloupotreba privatnih podataka, upozoravaju iz UNICEF-a. 

„Svakog dana, na hiljade djece pristupa internetu prvi put, što ih izlaže mnoštvu opasnosti”, izjavio je Lorens Čendi, direktor za podatke, istraživanja i politike u UNICEF-u. „Iako su vlade i privatni sektor ostvarili određeni napredak u formulisanju politika i pristupa u pravcu eliminisanja najvećih rizika na internetu, mora se uložiti više napora kako bi se u potpunosti razumjeli i zaštitili dječji životi na internetu.”

Globalno, jedan od tri korisnika interneta je dijete, a UNICEF-ov nedavno objavljeni izvještaj - Stanje djece u svijetu za 2017: Djeca u digitalnom svijetu, upozorava da se premalo toga radi u pravcu zaštite djece od opasnosti u digitalnom svijetu.

U izvještaju se jasno navodi da je obaveza zaštite djece u digitalnom svijetu dužnost svih, uključujući i vlade, porodice, škole i druge institucije, kao i da privatni sektor, naročito u tehnološkoj i telekomunikacionoj industriji, ima značajnu i jedinstvenu odgovornost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na djecu.

„Kao i mnoge druge inovacije, internet je donio i nove rizike po djecu“ ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali. Kogali dodaje da je u Crnoj Gori 38% djece je imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27% ne zna sto da radi kada ih neko uznemirava preko interneta. 

Kako bi se djeca postavila u centar digitalnih politika, UNICEF  poziva na razvijanje intenzivnije saradnje  između vlada, civilnog društva, agencija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dječjih organizacija i privatnog sektora, kroz uspostavljanje: 

52un2

Dublje saradnje između donosioca politika, organa za sprovođenje zakona i tehnološke industrije 
Zaštite privatnosti djeteta
Osnaživanje djece na internetu obezbjeđivanjem jednakog pristupa internetu svoj djeci i jačanjem digitalne pismenosti
Uključivanje privatnog sektora u digitalno opismenjavanje djece
Dobijanje boljih podataka o pristupu, mogućnostima i rizicima po djecu na internetu. 

Kroz kampanju Zaustavimo nasilje online, u Crnoj Gori je uspostavljeno široko društveno partnerstvo između Vlade, UNICEF-a, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, roditelja i djece sa ciljem izgradnje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika. 

Istraživanje UNICEF-a u Crnoj Gori pokazuje da je rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet. Iz tog razloga, uz podršku UNICEF-a, razvijena je obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me. 

Uz podršku UNICEF-a i Telenora, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će, uz dodatne resurse digitalne pismenosti za različite starosne grupe djece, njihove nastavnike i roditelje, postati dostupna svim osnovnim školama. Cilj je da djeca i mladi kroz igru i razgovor sa nastavnicima, roditeljima i vršnjacima nauče da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje na internetu.

O UNICEF-u
UNICEF je aktivan u nekim od najtežih područja na svijetu, prevashodno nastojeći da dopre do djece koja su najugroženija u svijetu. Djelujući u 190 zemalja i teritorija, radimo za dobrobit svakog djeteta svuda, kako bismo izgradili bolji svijet za svu djecu. Za više informacija o UNICEF-u i našem radu u Crnoj Gori posjetite https://www.unicef.org/montenegro/  Pratite UNICEF u Crnoj Gori na: FACEBOOK, Twitter i Instagram

 

Portal Analitika