Društvo

Graničnoj policiji oprema vrijedna 200.000 eura

Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Vesko Damjanović je danas sa policijskim oficirom za vezu Ambasade SR Njemačke u Sarajevu, koji je zadužen i za Crnu Goru, Oliverom Hasom potpisao Protokol o donaciji između Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke i Uprave policije MUP-a Crne Gore. 

Graničnoj policiji oprema vrijedna 200.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom Savezni MUP SR Njemačke je donirao našoj graničnoj policiji pet endoskopa i četiri hemijska detektora. Endoskopi se koriste za kontrolisanje prostora koje nije moguće vizuelno detaljno pregledati, dok se detektori koriste za otkrivanje opojnih droga, eksploziva i drugih nedozvoljenih materija u veoma kratkom roku.  

Vrijednost današnje donacije je 200.000 eura, a donaciju u ime Saveznog MUP-a SR Njemačke pomoćniku Damjanoviću predao je policijski oficir za vezu Has. 

Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Vesko Damjanović se zahvalio oficiru za vezu Oliveru Hasu na vrijednoj donaciji. Pomoćnik Damjanović je kazao da granična policija Crne Gore ima jako kvalitetnu saradnju sa policijom Njemačke, posebno u dijelu koji se odnosi na razmjenu informacija i obuke koje SR Njemačka obezbjeđuje službenicima Sektora granične policije. Pomoćnik Damjanović je istakao da će ova donacija značajno doprinijeti kvalitetnijoj graničnoj kontroli, kao što su i prethodne donacije SR Njemačke doprinjeli postizanju mjerljivih rezultata i bržem i efikasnijem obavljanju poslova iz oblasti granične kontrole. Oprema će posebno biti značajna za rizične granične prelaze u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala. 

Oficir za vezu Oliveru Has izrazio je zadovoljstvo zbog još jedne realizovane aktivnosti od značaja za našu policiju i istakao da je za 2018. i 2019. godinu planirano organizovanje obuka za službenike našeg Sektora granične policije kao i realizovanje donacija našoj policiji uz podršku Ambasade SR Njemačke.

Kao nastavak ove aktivnost planiran je i obilazak dijela državne granice i prezentacija korišćenja donirane opreme od strane predstavnika dobavljača. 

Sporazum je potpisan u prostorijama Uprave policije dok je oprema predata Sektoru granične policije.

Donacija ove opreme je nastavak kvalitetne saradnje koju policija Crne Gore ima sa policijom SR Njemačke. Podsjećamo da je u 2017. godini, kao i sa današnjom donacijom, Savezni MUP SR Njemačke u više navrata Upravi policije MUP-a Crne Gore donirao vrijednu opremu, te da je organizovao oko 30 obuka za policijske službenike Crne Gore. Ukupna vrijednost ovih donacija i obuka je oko 500.000 eura.

Pomoćnik direktora Damjanović i oficir za vezu Has su dogovorili nastavak saradnje i u narednom periodu, što će doprinijeti daljem unaprjeđenju vršenja poslova granične kontrole, kao i jačanju međunarodne policijske saradnje. 

 

Portal Analitika