Svijet

Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je danas odbor za krivične sudove u Hagu. 
Odbrana zatražila poništenje presude Mladiću
Portal AnalitikaIzvor

Kako odbrana ističe, presuda je donijeta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nijesu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumijevanje procesa.

Odbrana je zatražila od žalbenog vijeća mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno, te da može nesmetano u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati neriješeno".

U svom zahtjevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Đokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtijevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspješno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Portal Analitika