Kultura

U četvrtak koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

U četvrtak, 8. februara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.
U četvrtak koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom gostujućeg dirigenta Roberta Homena - stalnog operskog dirigenta Hrvatskog narodnog kazališta, orkestar će interpretirati djela: Đoakina Rosinija uvertiru za operu Svraka kradljivica, Koncert za klarinet i orkestar u A-duru Volfganga A. Mocarta i Simfoniju broj 9 u e-molu „Iz Novoga svijeta” Antonjina Dvoržaka. 

Kao solista na Koncertu će nastupiti iataknuti klarinetista Aleksandar Tasić, stalni solo klarinetista Verbier festivalskog kamernog orkestra  iz Švajcarske.

Robert Homen diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade. Dugi niz godina  djeluje u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu, prvo kao horovođa, a potom i kao stalni operski dirigent. 

robert-homen

Kao dirigent radio je sa svim profesionalnim orkestrima i operskim kućama u Hrvatskoj: HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka, Zagrebačka Filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, HNK Zagreb – čiji je stalni dirigent 10 godina.

Uspješno je sarađivao sa velikim brojem opersih kuća i orkestara: Narodno Pozorište u Sarajevu, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, orkestrom teatra Verdi iz Trsta, Crnogorskim simfonijskim orkestrom. 

Stalni je gostujući dirigent Hora Hrvatske Radio Televizije. Često je angažovan kao član stručnih komisija na takmičenjima vokalnih ansambala i smotrama duvačkih orkestara i priređuje seminare iz dirigovanja u Hrvatskoj i inostranstvu. Profesor je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Klarinetista Aleksandar Tasić diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a usavršavao se kod profesora: Rikarda Moralesa, Majkla Kolinsa, Mišela Arinjona.

aleksandar-tasic

Kao solista je nastupao sa Festivalskim orkestrom UBS Verbier, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, Umjetničkim ansamblom Stanislav Binički, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Novosadskim kamernim orkestrom, Žebeljan orkestrom, gudačkim orkestrom Camerata Panonnica. 

Od 2000. do 2006. godine Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista festivalskog orkestra UBS Verbier (Švajcarska). Nastupao je pod upravom dirigenata kao što su: Džejms Livajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Savališ, Valeri Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Od 2006. godine stalni je solo klarinetista festivalskog kamernog orkestra Verbier iz Švajcarske. 

Nastupao je brojnim festivalima u Srbiji i inostranstvu. Redovni je profesor kamerne muzike na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a od 2016. godine je profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu.

Portal Analitika