Politika

Opozicija u Beranama sačuvala vlast, DPS mandate u Ulcinju i glasove u Beranama

Opozicija u Beranama je uspjela da sačuva vlast, dok je DPS u Beranama i u Ulcinju, manje-više, zadržao izborni rezultat od prošlih lokalnih izbora. Ipak, najznačajnije je što su ovi izbori, za razliku od nekoliko ranijih, posebno cetinjskih, protekli u relativno mirnoj atmosferi.
Opozicija u Beranama  sačuvala vlast, DPS mandate u Ulcinju i glasove u Beranama
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prve analize pokazuju da su relativni pobjednici izbora u Beranama, ustvari, Demokrate koje prvi put izlaze na lokalne izbore u tom gradu i koje su u odnosu na parlamentarne izbore duplirali broj glasova. Ta stranka, međutim, u Ulcinju nije uspjela da pređe cenzus.

Razloga za slavlje, nakon ulcinjskih izbora, najviše ima SD Ivana Brajovića kojoj je u Ulcinju duplirana podrška. SD je u Ulcinju osvojila 1.030 glasova i najvjerovatnije tri mandata.

ulcinjsd

Ista meta isto odstojanje: U Beranama je koalicija "Zdravo Berane", koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF), Srpska stranka „dr Milovan Živković“ i Ujedinjena Crna Gora osvojila 14 mandata, dok su Bečićeve Demokrate osvojile četiri mandata. Na prošlim lokalnim izborima koaliciju "Zdravo Berane" su činili SNP-DF i tada su osvojili 18 mandata.

Nosilac liste "Zdravo Berane" Dragoslav Šćekić je u prvom obraćanju kazao da se radi o prebrojanim 98 odsto glasova i da treba sačekati, jer postoji mogućnost da na osnovu D’ontovog količnika dođe do preraspodjele i da koalicija koju predvodi može osvojiti jedan mandat više - u odnosu na Demokrate.

zdrberane2"Mi smo očekivali da će građani prepoznati odgovaran rad. Rezultati su pokazali da građani nikada neće pogaziti čast bez obzira na pare i pritiske", kazao je on.

Koalicija oko DPS osvojila je 17 mandata, taman koliko i sam DPS na prošlim lokalnim izborima, kada njihovi sadašnji koalicioni partneri nijesu prošli cenzus. Zato je pitanje da li im je bila ispravna odluka da prvi put u posljednjih par godina ne izađu sami, iako u zbiru imaju oko 300 glasova više nego te tri stranke zajedno na parlamentarnim izborima. Sada će mandate morati dijeliti sa SD-om i BS.

Koaliciji oko DPS-a falilo 70-tak glasova:  Nosilac liste "Berane pobjeđuje" Bogdan Fatić u prvom obraćanju je saopštio je je koalicija oko DPS-a osvojila 7.850 glasova i 17 mandata da im je falilo 70-tak glasova za apsolutnu pobjedu. 

fatic

U Ulcinju je DPS zadržao isti broj mandata - devet, dok je Forca osvojila jedan mandat više tako da će u novom lokalnom parlamentu imati devet umjesto sadašnjih osam odbornika. Na prethodnim lokalnim izborima, održanim 2014. godine, Demokratska partija socijalista je osvojila 9 mandata, ali je tadašnjim koalicionim sporazumom između Force, Pozitivne Crne Gore i koalicije ,,Zajedno za Ulcinj“ DPS sa najviše osvojenih mandata ostao u opoziciji. Do prekompozicije lokalne vlasti došlo je u martu 2016. godine kada je formirana nova većina u lokalnom parlamentu, u kojoj su bili Demokratska partija Fatmira Đeke, DPS, Forca i Demokratska unija Albanaca.

Gubitnici  izbora su SDP Ranka Krivokapića koja nije prošla cenzus i URA koja prvi put izlazi na lokalne izbore u tom gradu i I koja je osvojila dva mandata iako je lider stranke Dritan Abazović iz Ulcinja. Iz Force najavljuju da će se žaliti na izborne neregularnosti, a šef OO DPS Ljoro Nrekić kazao je da je razočaran ponašanjem pojedinih političkih subjekata, a posebno istakao Forcu. Na pitanje sa kim će formirati koaliciju, Nrekić je kazao da će o tome razgovarati drugi dan i da će prvo slaviti.

Ipak, najznačajnji rezultat ovih izbora je što su makar na biračkim mjestima protekli mirno i što nije bilo većih incidenata.

“Dobro je što tokom lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju nije bilo razbijenih glava”, kazao je direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica.

20koprivica

On je pozvao nadležne organe da što prije istraže eventualne zloupotrebe državnih resursa."Čini mi se da su državni organi brže reagovali nego na Cetinju", kazao je Koprivica.

I tokom ovog izbornog dana opozicija je tvrdila da se u mini štabovima DPS-a kupuju glasovi. U Ulcinju su i u DPS-u tvrdili da je lider GP Ura na izbore doveo ,,jurišnike“ iz drugih gradova da upadaju na privatne posjede, ali su iz tog pokreta to demantovali, navodeći da sa javnih površina - trotoara, ,,snimaju kriminalne aktivnosti DPS-a“.

I u Ulcinju i u Beranama je bilo nekoliko prijava, ali je policija utvrdila da nijesu bile opravdane. U jednom slučaju u Beranama je naloženo da se ispitaju telefonski listinzi kako bi se utvrdilo da li je oparvdana prijava nosiova liste koalicije okupljene oko DPS-a Bogdana Fatića da ga je nepoznato lice pozvalo sa nepoznatog broja i da je tražilo novac za preduzimanje neke aktivnosti. Iz policije su upozorili da će da će podnijeti krivične prijave nadležnom tužiocu protiv svih osoba za koja se ispostavi da su lažno prijavila krivična djela protiv izbornih prava.

 

Portal Analitika