Abiznis

Fujifilm preuzima Xerox za 6,1 milijardi dolara

Japanska kompanija Fujifilm, koja se bavi fotografskim aparatima i pripadajućom opremom, za iznos od 6,1 milijardi američkih dolara preuzeće američku kompaniju Xerox, javlja Blumberg. 
Fujifilm preuzima Xerox za 6,1 milijardi dolara
SEEbizIzvor

Obje kompanije već više od 50 godina na azijsko-pacifičkom tržištu imaju zajedničku joint venture firmu Fuji Xerox, a sad će se i ostatak Xeroxa uključiti u tu kompaniju.

Xerox već neko vrijeme bilježi lošije finansijske rezultate na svom primarnom tržištu, pisačima i pripadajućim tehnologijama za poslovnu primjenu, najviše zbog smanjenja potražnje za takvom vrstom proizvoda. S druge strane, Fujifilm će putem Fuji Xeroxa znatno ojačati svoj sektor sa pisačima zahvaljujući mnogobrojnim Xeroxovim patentima i tehnologijama, te stručnim osobljem.

Tvrtka Fuji Xerox djelovaće sa dva središta, u Tokiju i iz postojećeg Xeroxovog sjedišta u Norvalku, američka savezna država Konektikat. Ova akvizicija sa sobom povlači i proces konsolidacije koji uključuje otpuštanje 10 hiljada zaposlenih u Aziji.

Što se tiče Xeroxa, riječ je o kompaniji koja je osnovana 1906. godine, a osim po svojim pisačima poznata je i po svom laboratoriju PARC koji je u 70-im godinama prošlog vijeka iznjedrio neke od tehnologija koje su postale standard u modernom računarstvu.

Tadašnje vodstvo nije znalo, niti imalo vizije za komercijalizaciju razvijenih inovativnih prototipova, nego su to umjesto njih učinile druge firme.

Portal Analitika