Abiznis

Nova minimalna potrošačka korpa krajem februara

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori počeće 27. februara, saopšteno je iz Monstata.
Nova minimalna potrošačka korpa krajem februara
Mina biznisIzvor

“Monstat je u toku prošle godine, shodno godišnjem planu, realizovao pilot istraživanje Minimalna potrošačka korpa, a prvi podaci biće dostupni 27. februara, kada će biti objavljena i metodologija koja je korišćena prilikom obračuna minimalne potrošačke korpe“, kazali su iz Monstata.

Monstat je u prethodnom periodu obavio proces revizije minimalne potrošačke korpe.

Revizija metodologije obračuna sprovedena je u saradnji sa socijalnim partnerima i Svjetskom bankom (SB), poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Za obračun potrošačke korpe do sada su korišćeni podatke ankete o potrošnji domaćinstava iz 2007. godine, kao i popisa iz 2003.

Prema ranijim najavama, broj prehrambenih proizvoda u potrošačkoj korpi biće smanjen sa 130 na 92 u skladu sa preporukama nutricioniste.

Minimalnu potrošačku korpu obračunava tek nekoliko zemalja, prvenstveno iz regiona i to Srbija i Makedonija, dok članice Evropske unije (EU) ne proizvode tu statistiku.

Posljednji raspoloživi podaci Monstata o minimalnoj potrošačkoj korpi su za decembar 2015. godine.

Portal Analitika