Politika

Vulinova izjava ne može biti zvaničan stav Vlade Srbije

Zahtjev koji je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin juče neformalno uputio crnogorskim zvaničnicima, tražeći da Crna Gora povuče odluku o slanju oficira u misiju KFOR-a na Kosovu, može se tumačiti kao ispad, ocijenio je vojnopolitički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić.
Vulinova izjava ne može biti zvaničan stav Vlade Srbije
PobjedaIzvor

U izjavi za Pobjedu Radić ističe kako očekuje da zvaničan stav Vlade i predsjednika Srbije Aleksandar Vučića o odluci Crne Gore neće biti poput onog koji je iznio srpski ministar odbrane.

Podsjećanja radi, Aleksandar Vulin tražio je juče od Crne Gore da ne šalje oficire na Kosovo, reagujući na taj način na odluku koju je dan ranije usvojio Savjet za bezbjednost i odbranu o angažovanju dva štabna oficira, od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije KFOR-a u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi u Skoplju.

Vulin je, u izjavi za srpske medije, crnogorske zvaničnike pozvao da ne donose takve odluke a da prethodno „ne pitaju Srbiju“, uz ocjenu da će time narušiti odnose između dvije zemlje, ali i stabilnost Balkana.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore juče su neformalno saopštili Pobjedi da se u tom resoru za sada neće oglašavati povodom Vulinove izjave.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da za tim nema ni potrebe, budući da Vulinova izjava neće biti i zvaničan stav Srbije.

- Tu izjavu možemo da tumačimo kao ispad. Mogu da pretpostavim da zvaničan stav srpske Vlade i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića neće imati taj ton koji smo čuli od Vulina. Već smo u nekoliko situacija imali sličnu atmosferu. Vulin daje radikalne izjave, ali mehanizmi funkcionisanja u međunarodnim odnosima idu mimo toga – rekao je Radić za Pobjedu.

Napominje i da odlazak crnogorskih oficira na Kosovo ne može predstavljati realan problem za Srbiju budući da je KFOR, kako objašnjava, misija koja je za Srbiju više nego prihvatljiva, ako se uzme u obzir pozicija u kojoj se ona nalazi vezano za status Kosova.

- Srbija je davno prihvatila KFOR kao jedini garant bezbjednosti za Srbe i druge nealbanske nacije na Kosovu i Metohiji. Sjetimo se prije više godina kada je NATO isplanirao povlačenje KFOR-a i odredio dinamiku povlačenja, Srbija je ta koja je preuzela vrlo dinamične diplomatske aktivnosti i tražila da KFOR ostane na terenu u punoj snazi. Dakle, sa srpske strane odnos prema KFOR-u je pozitivan. Organizuju se zajednički sastanci za razmjenu podataka, zajedničke patrole... Naravno, nema tu idile, diskurs javnog mnjenja je nepovoljan. Međutim, zvanično, čak i u preambuli Individulanog akcionog plana partnerstva, koji je Srbija potpisala sa NATO-om, navodi se da Srbija traži da KFOR ostane na Kosovu i Metohiji – podsjeća Radić.

On zaključuje i da je, u tom kontekstu, Vulinova izjava apsurdna.

- Potpuno je apsurdno, kad je već prihvaćeno, postavljati pitanje zašto je to sada Crna Gora. Tu su u ovom trenutku angažovane snage iz Hrvatske, Slovenije i to se u Srbiji ne doživljava kao problem – zaključio je Radić.

Portal Analitika