Društvo

Od huškanja do epidemije

Nadamo se da se više niko nikad neće pojaviti sa idejama da našu djecu treba da predamo na milost i nemilost bolestima koje su praktično iščezle sa mape savremenog svijeta, poručio je za Pobjedu direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić, komentarišući mogućnost pojave epidemije malih boginja i u Crnoj Gori, a koja hara u nekim zemljama regiona.
Od huškanja do epidemije
PobjedaIzvor

On smatra da svaki odgovorni roditelj, institucije i civilni sektor treba da stanu u odbranu dječjeg života i zdravlja i pozovu nadležne da odmah i bez oklijevanja reaguju u slučaju da se neko pojavi sa idejom da javno huška i poziva roditelje da ne vakcinišu djecu.

- Dom zdravlja Podgorica će po tom pitanju kao i do sada biti ažuran i efikasan – poručio je dr Kavarić.

Faktori Rizika

U Crnoj Gori minule sedmice zabilježen je prvi slučaj obolijevanja od malih boginja. Radi se o četrnaestomjesečnoj djevojčici iz Srbije, koja je u Podgoricu došla sa porodicom u posjeti rodbini. Ona je nakon pet dana otpuštena kući i dobrog je zdravstvenog stanja.

Za sada u našoj zemlji nema novih zabilježenih slučajeva, a zbog sumnje na morbile ispituje se nekoliko osoba, dok je u Srbiji proglašena epidemija.

Iz Instituta su ranije saopštili da registrovano obolijevanje od morbila nužno ne znači da će doći do masovnog epidemijskog širenja virusa, ali da postoji mogućnost registrovanja dodatnih slučajeva i širenja obolijevanja s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu kao i na činjenicu da postoji znatan broj djece predškolskog uzrasta koja nijesu vakcinisana.

29kavaricOpasna kampanja

U posljednje tri godine došlo je do smanjenja obuhvata vakcinacije djece u našoj zemlji, a jedan od ključnih razloga je antivakcinalno djelovanje koje MMR vakcinu povezuje sa autizmom.

Dr Kavarić objašnjava da pojam ,,antivakcinalni lobi“ suštinski znači skup svih pojava, medijskih aktivnosti, grupnih i individualnih performansa, javnih poziva, širenja lažnih ili poluistinitih informacija, namjernih ili nenamjernih koje za cilj imaju odvraćanje, nagovaranje, javni medijski i drugi pritisak na roditelje da odustanu od očuvanja zdravlja svoje djece kroz odustajanje od zakonom propisane imunizacije djece.

- Takozvana ,,fer komunikacija“ između laika i stručnjaka profesionalaca sa početka antivakcinalne kampanje vrlo brzo se pretvorila u najsramniju beskrupuloznu ,,borbu“ protiv zdravlja i života mališana širom svijeta– ocijenio je dr Kavarić.

Lakoća širenja lažnih informacija putem novih medija i društvenih mreža, kako kaže, olakšala je ovu neshvatljivu i ničim izazvanu katastrofalnu pojavu, potpomognutu opštom modom različitih ,,teorija zavjera“.

- Sve navedeno imalo je i određeni uticaj u Crnoj Gori što je ostavilo određenog traga na procenat vakcinisane djece i u našoj zemlji. Ipak, u Crnoj Gori su se ovi pokušaji ,,lobiranja“ protiv zdravlja djece ograničili na nekoliko pojedinačnih, čak i medijski bizarno neukih izjava sa poludnevnim rokom trajanja – ocjenjuje dr Kavarić.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika