Politika

ŠKRELJA: Teško da kazne mogu promijeniti retoriku DF-a

Administrativni odbor još nije donio odluku da se oduzme deset odsto od plate poslaniku DF-a Milanu Kneževiću, kojem je tokom decembarskog zasijedanja parlamenta izrečena opomena zbog neprimjerenih riječi. Odbor će to učiniti najkasnije do početka redovnog zasijedanja, kazao je za Pobjedu Luiđ Škrelja, predsjednik tog odbora. 
ŠKRELJA: Teško da kazne mogu promijeniti retoriku DF-a
PobjedaIzvor

On, međutim, smatra da, i kad se realizuje kazna, to neće uticati da poslanici DF-a promijene retoriku.

Prvi put

Generalni sekretar Aleksandar Jovićević tražio je da Administrativni odbor donese odluku o oduzimanju deset odsto od Kneževićeve zarade, što je oko 140 eura. Opomenu Kneževiću izrekao je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović zbog neprimjerenih riječi upućenih specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. To je prva opomena koja je izrečena u Skupštini od usvajanja novog Poslovnika.

Knežević je u decembru, tokom rasprave o izmjenama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kazao da bi se dijete koje bi se „ugledalo na specijalnog tužioca Milivoja Katnića pretvorilo u monstruma“.

- Govorite o zaštiti djece, a osobe sa dijagnozom poput Katnića ruše ugled države. Katnić se ponaša kao oni voajeri i manijaci na Ćemovskom polju - kazao je Knežević.

Škrelja kaže da Odbor zbog prezauzetosti nije do sada odlučivao o zahtjevu Jovićevića, ali ta tačka uskoro će biti na dnevnom redu.

- Ne bih bio siguran da će kazne, u bilo kom iznosu, imati efekta za poslanike koji takav vokabular koriste u nedostatku argumentacije. Treba svaki poslanik da zna da li je dobro vrijeđati, blatiti, omalovažavati kolege. Ko je svjestan toga, to je za njega jače od bilo koje kazne – kazao je Škrelja.

Kod mene je to tako, dodao je on.

– Nema kazne koja me može relaksirati ako sam nekoga povrijedio na način nedostojan poslaničke funkcije i doma kome pripadam. Ali, neko se zadovoljava time i afirmativno mu je da vrijeđa jer nema ništa drugo da kaže. Čovjek u nedostatku argumentacije i ubjedljivosti po bilo kom pittanju poseže za nečim što je vulgarno i uvredljivo. Nema argumente i pribjegava neprimjerenom vokabularu– rekao je Škrelja.

Prema njegovim riječima, Odbor će dosljedno poštovati Poslovnik i očekuje se da će uskoro kazna za Kneževića biti realizovana.

02milan-knezevic-demokratski-front-pres-konferencija-skupstina-1509-2015-ivana-bozovic-002Knežević: Kazna je za mene inspiracija da svakoga nazovem pravim imenom

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je za Pobjedu da to što je prvi kojem je izrečena opomena i kazna oduzimanja deset odsto od plate za njega predstavlja „neopisivo zadovoljstvo“, ali i da će mu to biti „inspiracija da ubuduće svaku riječ nazove pravim imenom“.

- Donošenjem restriktivnog Poslovnika bez učešća opozicije, krnja parlamentarna većina htjela je da demonstrira silu i pokuša disciplinovati poslanike DF-a za izgovorenu riječ. Meni predstavlja neopisivo zadovoljstvo što sam prvi poslanik koji će biti kažnjen oduzimanjem deset odsto od plate zbog izgovorene riječi u parlamentu, jer sam specijalnog tužioca Milivoja Katnića nazvao voajerom i uporedio ga sa manijacima na Ćemovskom polju – rekao je Knežević.

On je kazao da je poručio predsjedavajućem Branimiru Gvozdenoviću, koji mu je izrekao opomenu, da sa „ovakvim kaznama ne mogu postići efekat“.

- Kazne će biti samo dodatno inspirišuće da i u narednom periodu svaku riječ nazovem pravim imenom, ne obazirući se na Poslovnik– istakao je Knežević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika