Zanimljivosti

Evo zašto se ne smijete suzdržavati od kijanja

Prije nego što pokušate izbjeći glasni zvuk kijanja, pogledajte šta se dogodilo, inače potpuno zdravom 34-godišnjem Englezu. Nakon što je pokušao izbjeći kijanje tako da je začepio nos i zatvorio usta, čovjek je završio u bolnici, jedva da je mogao govoriti i gutati, kaže izvještaj o ovom slučaju, koji je objavljen juče u BMJ Case Reports. Ovaj manevar izazvao mu je osjećaj iskakanja u vratu, čovjek je morao u hitnu, otečenog i bolnog vrata.
Evo zašto se ne smijete suzdržavati od kijanja
telegram.hrIzvor

Pritiskajući obje strane vrata, ljekari su čuli pucketajući zvuk koji se širio prema grudnom košu. Ovakav simptom, poznat kao krepitus, može se javiti kada zrak uđe u potkožni sloj tkiva. CT skeniranjem primijećen je mjehurić zraka zarobljen ispod kože, u području vrata. Skener je pokazao i zračne mjehuriće i u grudnom košu, između pluća, stanje koje se naziva pneumomediastinum, objašnjava Livescience.

Ljekari su utvrdili da je njegovo spriječavanje kijanja napravilo rupu na dnu ždrijela, na mjestu gdje se ono povezuje s ezofagusom. Čovjek je hospitalizovan, liječen antibioticima zbog rizika infekcije i hranjen kroz cjevčicu. Za nedjelju dana simptomi su se postupno popravili i mogao je početi jesti mekanu hranu. Dva mjeseca poslije incidenta osjeća se dobro.

Kod većine ljudi, spriječavanje kijanja neće dovesti do ovakvog stanja jer je ovakva povreda češća kod infekcija grla, povraćanja, jakog kašlja ili drugih trauma. Ali ovo nas svakako upozorava da moramo kijati i da ne smijemo pokušati izbjegnuti kijanje. Dođe li vam da kinete, otvorite usta i nastojte da nadražaj za kijanje izađe van kao kašalj, savjetuju otorinolaringolozi.

Portal Analitika