Kultura

Promocija romana Milorada Popovića u Sloveniji

U četvrtak 1. februara u Mariborskoj literarnoj kući u Mariboru, u organizaciji Crnogorskog društva “Montenegro-Maribor, održana je promocija romana “Čovjek bez lica”, crnogorskog autora Milorada Popovića. 
Promocija romana Milorada Popovića u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Popović je dobitnik Njegoševe nagrade za roman “Čovjek bez lica” i Trinaestojulske nagrade, najvećeg državnog priznanja za životno djelo.

Roman su 2016. objavili Otvoreni kulturni forum sa Cetinja in Fraktura iz Zagreba. 

Njegoševa nagrada je nagrada regionalnega karaktera i dodeljuje se svake druge godine autorima književnih djela, koja  su  prvi put  objavljena dvije godine prije izbora za Njegoševu nagradu, jednom od južnoslovenskih jezika:  bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom, crnogorskom i albanskom jeziku.

Njegoševu nagradu dodeljuje medjunarodni žiri, koji imenuje Vlada Crne Gore, sastavljen iz najpriznatijih  književnika, stvaralaca i naučnika sa područja književnosti. Sva dokumentacija o dodjeli Njegoševih nagrada, imena nagradjenih i  nekoliko primjeraka djela, čuvaju se u Njegoševi Biljardi na Cetinju.

Svake godine se ime novog dobitnika Njegoševe nagrade upiše na spomen ploči v Biljardi.

Sedmočlanski medjunarodni žiri je, u konkurenciji  21 kniževnih djela, odlučio je da Popoviću dodijeli največje književno priznanje za roman “Čovjek bez lica”.

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade bio jeBogomil Đuzel (Makedonija), a Sloveniju je predstavljao član žirija Dušan Šarotar, poznati in priznati slovenački pisac, pjesnik, publicista in scenarista.

dsc01577

Promocija se odvijala u oba jezika, na slovenačkom in crnogorskom. 

Medijatorka, predsjednica Crnogorskog društva Dijana Pajković, u uvodnom dijelu naglasila je da nas kultura in različitost povezuju a ne razdvajaju,  i da smo ponosni  na nacionalnu različitost i taj most poštovanja, koji su oba naroda (slovenački  i crnogorski) znali sačuvati i ugraditi v jednu cjelinu. 
“Ljudi bez lica”  je djelo najviše umjetničke vrijednosti, a autor jedan od  najplodnijih pisaca na crnogorskom tlu. 

O piscu i njegovom romanu govorio je pisac Dušan Šarotar, koji je za roman "Čovjek bez lica" rekao: "Čovjek bez lica je autentičan i uznemirljiv roman, u kojem je autoru uspjelo združiti, na oko nezdružljivo, snove i stvarnost, istoriju i fikciju i naravno to, što može samo poezija, združio je ljubav i smrt, kao što to združuje samo istinska, prava umjetnost. Popović je pjesnik i tada kada piše brutalnu prozu, njegovo Cetinje je nalik na Marquezovu Macondu, znači skrivnostno, neobično, tragično i istovremeno lijepo i naravno vječno. To je roman, kojeg bi morali uskoro dobiti i u slovenačkom prevodu".

Promociji su prisustvovali predstavnici kulturnog i javnog života Slovenije, predstavnici Javnog sklada Republike Slovenije za kulturu, Literarne kuće, Saveza društava Maribora, predstavnici Ambasade Crne Gore kao i predstavnici crnogorskih društava u Sloveniji. 

Portal Analitika