Abiznis

U Šas ulažu 1,4 miliona

Kompanija Voli u naredne tri godine investiraće 1.379.000 eura u poljoprivrednu proizvodnju na zakupljenoj parceli od 70 hektara u ulcinjskom naselju Šas.
U Šas ulažu 1,4 miliona
PobjedaIzvor

Ovaj trgovinski lanac je na 15 godina zakupio zemljište u Šasu za poljoprivrednu proizvodnju na otvorenom i zatvorenom, sa mogućnošću produženja još 15 godina. Visina predviđenih investicija je blizu tri miliona od čega je 1,4 miliona eura obavezno ulaganje. Planirano je da se ove godine uloži 465.000 eura, naredne 399.000 eura, a u 2020. još 515.000 eura, što ukupno čini 1.379.000 eura.

Planovi

Na čelu ovog investicionog projekta biće Jaroslav Stupavski, direktor agrobiznis sektora u kompaniji Voli, bivši zamjenik Miodraga Kostića, predsjednika MK grupe, lidera u srpskom agraru. Voli ga je angažovao kao eksperta iz oblasti agrara.

Kako je Stupavski istakao za Pobjedu, ova godina je po planu predviđena za uređenje poljoprivrednog zemljišta, odnosno privođenje kulturi, jer se dugi niz godina ovo zemljište nije obrađivalo.

- Prvo će se ukloniti šiblje i rastinje sa parcele, postaviti ograda, prokopati kanali, uraditi uzorci zemljišta, unijeti đubrivo, a zatim će se pristupiti osnovnoj obradi zemljišta, oranju, tanjiranju i u toku sezone uništavanju korova. Uradićemo probnu proizvodnju povrća od jednog do dva hektara, a postavićemo i 1.500 do 2.000 metara kvadratnih plastenika, takođe za probnu proizvodnju - kazao je Stupavski, ističući da ozbiljna poljoprivredna proizvodnja kreće od naredne godine, premda će i veliki dio 2019. godine biti posvećen uređenju parcela.

desni-rukavac-ade-bojane-radovi-ulcinj-1812-2017-dragan-mijatovic-15

Stupavski ističe da proizvodnja voća i povrća na poljoprivrednim površinama lokacije u Šasu prevashodno ima za cilj snabdijevanje tržišta Crne Gore proizvodima koji se u velikoj mjeri uvoze, kako bi se smanjio uvoz.

- Logistički centar Voli, koji je otvoren u septembru prošle godine, pruža odlične uslove za lagerovanje, a Volijeva logistika efikasan i adekvatan transport do maloprodajnih objekata. Ovim projektom se realizuje naš cilj da damo dodatnu vrijednost i snagu domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i da tržišni višak izvezemo - kazao je Stupavski.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika