Društvo

Razmotriti postupke o konfliktu interesa članova Savjeta RTCG

– Vlada je juče popodne izdala preporuku Savjetu Agencije za sprečavanje korupcije da na posebnoj sjednici razmotri svoje djelovanje u postupcima u kojima je utvrđivala da li su članovi Savjeta RTCG prekršili Zakon, odnosno da li su u konfliktu interesa.
Razmotriti postupke o konfliktu interesa članova Savjeta RTCG
PobjedaIzvor

U saopštenju je navedeno da javnost ima primjedbe povodom odluka Agencije u ovim postupcima.

 - Vlada cijeni značaj koji Agencija ima u kontekstu ukupnih napora u borbi protiv korupcije, što je potvrđeno pozitivnim ocjenama u izvještajima Evropske komisje i najvećim dijelom ostvarenih rezultata, istovremeno uvažavajući potrebu da se do kraja sagledaju aspekti njenog rada od značaja za unapređenje principa vladavine prava - piše u kratkom saopštenju.

Agencija je ranije utvrdila da su Nikola Vukčević i Goran Đurović prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, zbog čega ih je Skupština razriješila dužnosti iz Savjeta Javnog servisa. Upravni sud nedavno je poništio odluku Agencije u slučaju Vukčevića i preporučio im da donesu novo rješenje, što su oni i učinili.

Tom odlukom, opet su ponovili raniji stav da je Vukčević prekršio Zakon i došao u sukob interesa, ali su u novom rješenju precizirali i pojasnili član Zakona na koji su se pozvali, što im je sud i sugerisao u obrazloženju presude.

Goran Đurović je zbog, kako smatra, nezakonitog razrješenja iz Savjeta Javnog servisa podnio Osnovnom sudu u Podgorici urgenciju za odlučivanje o privremenoj mjeri, kojom se traži da obustave primjenu odluke Skupštine o razrješenju do odluke suda.

Agencija je postupala i u slučaju Ivana Mitrovića za kojeg je, takođe, ustanovljeno da je bio u sukobu interesa, zbog čega je on podnio ostavku.

Razmatrali su predmete i za članove Savjeta - Vladimira Pavićevića, Mima Draškovića, Perka Vukotića i Draganu Tripković i utvrdili da su i oni prekršili Zakon jer nijesu na vrijeme prijavili imovinske kartone.

Administrativni odbor ih još nije saslušao, ali je predsjednik tog tijela Luiđ Škreja najavio da će to učiniti uskoro. Ispostavilo se da je jedini član Savjeta RTCG, koji nije prekršio Zakon, Igor Tomić.

Pobjeda

Portal Analitika