Abiznis

Komunalije u Starom gradu 200 eura

– Vlasnici bespravno izgrađenih objekata i onih koji će se tek graditi komunalije će, zavisno od zone, plaćati od 67 do 200 eura po kvadratnom metru.
Komunalije u Starom gradu 200 eura
PobjedaIzvor

To je predviđeno odlukama o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte i naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja se odnosi na buduću gradnju, koje se nalaze na javnoj raspravi.

Riječ je o dokumentima koje su lokalne uprave obavezne da donesu po Zakonu o planiranju prostora i izgadnji objekata.

Šest zona

Područje opštine podijeljeno je u šest zona. Kvadrat u prvoj zoni u kojoj su Stari grad, Perast i državne studije za lokacije 15 i 16, košta 200 eura.

Naknada od 167 eura po kvadratu predviđena je za Dobrotu, Škaljare i Muo. Ko je gradio ili planira da gradi na području Orahovca, Dražinog Vrta, Risna, Strpa, Morinja, Kostanjice, Stoliva, Prčanja i Privredne zone plaćaće za komunalno opremanje građevinskog zemljišta 134 eura, koliko iznosi kvadrat u trećoj zoni.

U četvrtoj zoni u kojoj je cijena kvadrata 109 eura je područje Radanovića, Lastve Grbaljske, Kavača, kao i lokalne studije lokacije Grbalj I i II.

Cijena kvadrata u visini od 83 eura (peta zona) predviđena je za naselja Bigovo i Trsteno, područja lokalnih studija za Trašte i Vrmac, kao i državnu studiju sektora 38.

Posljednja, šesta zona, obuhvata područja koja se nalaze van prethodnih pet, a visina naknade je 67 euro po kvadratnom metru.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata plaćaće naknadu uvećanu 2,5 odsto za objekte osnovnog stanovanja, i od pet do 20 odsto za ostale, u zavisnosti da li se dug izmiruje odjednom ili u ratama.

- Vlasnik bespravnog objekta osnovnog stanovanja dug može da izmiri jednokratno ili u 240 mjesečnih rata, a ostalih objekata u 120 rata – navodi se u odluci.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika