Društvo

Izabrani novi zlatni savjetnici

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, na osnovu postupka sprovedenog po Javnom pozivu, izvršio je izbor članova Mreže zlatnih savjetnika, djece uzrasta od 13 do 17 godina.
Izabrani novi zlatni savjetnici
MinaIzvor

Nakon dostavljenih i razmotrenih prijava kandidata, na predlog Komisije za izbor zlatnih savjetnika, izabrana su 22 nova člana iz Berana, Kolašina, Podgorice, Budve, Cetinja, Rožaja, Danilovgrada i Nikšića. 

Članstvo u Mreži traje tri godine, a opšti cilj jeste stvaranje uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda.

Formiranje Mreže zlatnih savjetnika započeto je u 2014.godini, raspisivanjem javnog poziva djeci, odabirom savjetnika i formiranjem mreže. 

"Težimo da okupimo zainteresovanu djecu Crne Gore, koja će učestvovati u radu Zaštitnika, tako što će biti u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Institucije i svojim idejama, predlozima, sugestijama i stavom učestvovati u zaštiti i unapređenju dječijih prava", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Specifični ciljevi i zadaci Mreže su uključivanje djece u rad te institucije davanjem predloga, sugestija i mišljenja prilikom kreiranja politika u oblasti zaštite i unaprjeđenja dječijih prava.

"Uključivanje dječjeg mišljenja u procese donošenja zakona, propisa i drugih akata i održavanje redovnog kontakta djece i Zaštitnika i stvaranje uslova za unaprjeđenje tih kontakata", kaže se u saopštenju. 

Predviđena je i kontinuirana edukacija djece o dječjim pravima, održavanje sastanaka Mreže i Godišnje konferencije na kojoj će zlatni savjetnici prezentovati svoj rad, angažovanje i postignute rezultate o temama koje će djeca sama predložiti.

Na konferenciji, koja će biti održana u martu, biće predstavljeni novi članovi, dok će dosadašnji zlatni savjetnici govoriti o rezultatima, aktivnostima i utiscima.

Portal Analitika