Ostalo

Simonović: Nadamo se dobrim rezultatima

Crnu Goru će na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu predstavljati Eldar Salihović i Jelena Vujičić u alpskom i Marija Bulatović u nordisjkom skijanju, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).
Simonović: Nadamo se dobrim rezultatima
Portal Analitika/MinaIzvor

ZOI u Južnoj Koreji biće održane od 9. do 25. februara. Navodi se da će Salihović i Vujičić nastupiti u slalomu i veleslalomu, a Bulatović u trčanju na deset kilometara.

Crnogorskim sportistima biće to treći nastup na ZOI od sticanja nezavisnosti 2006. godine. U Vankuveru 2010. takmičio se Bojan Kosić (41. mjesto u slalomu i 61. u veleslalomu), a četiri godine kasnije u ruskom Sočiju Crna Gora Tarik Hadžić (38. u slalomu i 62. u veleslalomu) i Ivana Bulatovć (44. mjesto u slalomu).

Predsjednik COK, Dušan Simonović kazao je da mu je drago što Crna Gora konačno ima prestavnika u nordiskom skijanju.

"To je jako važno zbog afirmacije crnogorskog sporta i promocije značajnih resursa koje Crna Gora ima za bavljenje tim zimskim sportom, a koji do sada nijesu bili iskorišćeni", kazao je Simonović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je iznenađenje priredila Vujičić, navodeći da su od nje učešće očekivali na nekim od narednih ZOI.

"Sve nas je obradovala i iznenadila ostvarivši norme u slalomu i veleslalomu. Naša obaveza je da je podržimo u narednim nastojanjima i vratimo joj za iznenađenje koje nam je priredila. Projekat ZOI u Pjongčangu počeli smo još 2016. godine stipendirajući šest sportista sa po 500 USD. Vujičić zbog godina nije bila na spisku stipendista", kazao je Simonović.

On je najavio da će zastavu na svečanoj sceremjiji otvaranja ZOI nositi Vujičić.

"Odlučili smo se da ona, kao najmlađi naš učesnik, nosi zastavu na ceremniji. Nadamo se i povoljnom rezultatu, a za nas je povoljan svaki ostvaren ispod startnog broja koji budu nosili. Obezbijedili smo im i džeparac po 300 eura", kazao je Simonović.

Predsjednica Crnogorskog skijaškog saveza (CSS), Vesna Medenica kazala je da je njeno zadovoljatsvo što se nordijsko skijanje konačno vraća Crnoj Gori.

"Nekada smo bili velesila u nordijskom skijanju, odmah iza Slovenije, a znamo gdje je Slovenija sada u tom sportu. Nadam se da će Bulatović učešćem na ZOI biti dobar podstrek svima koji razmišljanju o tom sportu da mu se priklone", kazala je Medenica.

Ona je naglasila da je CSS prepoznao mladost i procijenio da u talentovane skijaše treba ulagati i podsticatiih.

"Ne očekujemo spektakularna iznenađenje, ali ono što je značajno za crnogorsko skijanje da ćemo biti učesnici jedne velike sportske smotre,da trajemo i da iz godine u godine imamo više učesnika na ZOI", kazala je Medenica.

Šef crnogorske misije u Pjongčangu, Rajko Kosić kazao je da rast broja crnogorskih sportista na ZOI pokazatelj je da CSS ima jasan cilj, dobar program i da iz ciklusa u ciklus napreduje.

"Naš cilj na ZOI je da pokušamo da ostvarimo što manje zaostatke za vrhunskim sportistima. To će nam dati snage i motiva da još više radimo i primičemo se svjetskom skijanju. Plasman je jedno, a rezultat drugo. Interesuje nas rezultat, a plasman će se desiti u zavisnosti ko će završiti a ko ne trku", kazao je Kosić.

Salihović se zahvalio svima koji su pomogli dosadašnjem skijaškom razvoju crnogorskih učesnika u Pjengčangu.

"Drago mi je što smo došli do ovog nivoa, jer je to najveća smotra sporta kada su zimski sportovi u pitanju. OI su san svakog sportiste i sami odlazak na to takmičenje je ogroman uspjeh", kazao je Salihović.

Vujičić je kazala da je osjećaj nestvaran.

"Hvala svima na pomoći, prije svega Skijaškom savezu, mom treneru i porodici. Osjećaj je nestvaran, jer kada se za nešto dugo trudite i slučajno vam se otvori prilika da učestvujete na tako veliko veliko takmičenje, teško jepričati o tome šta osjećam. Treba to doživjeti", kazala je Vujičić.

Bulatović je kazala da su za nju ZOI veliko iskustvo i nevjerovatan osjećaj.

"Prvi put je neko iz Crne Gore na ZOI u nordijskim skijanju. Hvala savezu i COK što su me podržali, potrudiću se da ostvarim što bolji rezultat", kazala je Bulatović.

Takmičenja u ženskom veleslalomu biće održano 12. februara, a dva dana kasnije u slalomu. Za 18. februar zakazan je veleslalom skijaša, a četiri dana kasnije slalom. Trka na deset hiljada metara na programu je 15. februara.

Otvaranje ZOI biće održano 9. februara, a dan ranije biće podignuta crnogorska zastava.

Portal Analitika