Crna hronika

Knežević: Svjedočenje Velimirovića biće nastavak krpljenja prosute optužnice

Suđenje za pokušaja terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. Optuženi bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, pojasnio je da nije bio upoznat sa kriminalnim planom, te da mu je cilj da se sazna istina. Optuženi lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, ocijenili su da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić vodi privatni politički rat protiv tog političkog saveza, dodajući da će svjedočenje Mirka Paje Velimirovića biti nastavak krpljenja prosute optužnice“. Suđenje se nastavlja u srijedu, 7. februara, a pred sudom će biti upravo Velimirović.
Knežević: Svjedočenje Velimirovića biće nastavak krpljenja prosute optužnice
Portal AnalitikaIzvor

TOK SUĐENJA:

10:23 Današnji pretres je završen, nastavak suđenja na kojem će biti saslušan Mirko Paja Velimorović određen je za 7. februar.

10:19 Optužena Branka Milić smatra da je dopuna Dikićeve odbrane izazvana pritiskom da će robijati 10 godina.

10:17 „Izvucite presudu iz fioke, pa da idemo kućama“, poručio je Knežević. Sutkinja Mugoša mu je odgovorila da „Vijeće neće izvuči presudu iz ničije fioke“, te da će presuditi na osnovu činjenica i dokaza.

10:15 Drugi optuženi lider DF-a Milan Knežević je rekao da je Katnić 15.10.2016. pominjao imena lidera DF-a.

Pominjao mu je imena lidera Rusa. Naredba o proširenju istrage je donesena 7. marta 2017. Onda je nastupilo pakovanje, krečenje, pa se vodi mrtva trka ko je trebalo da uzme telefon od Dikića. Došlo je do toga da sam ja imao jedan telefon, pa je trebalo da uzmem drugi, a Katnić je licitirao kako da nam napakuje krivično djelo“, smatra Knežević.

On dodaje da nema dilemu da će svjedočenje Paje Velimirovića biti „nastavak krpljenja prosute optužnice“.

Čitava Crna Gora zna da je on (Paja Velimirović) u rodbinskim odnosima s Katnićem i da se oni sada dogovaraju da se uklapaju u Sinđelićevu priču“, tvrdi lider DF-a.

"Privatni rat Katnića protiv DF-a"

10:12 Lider DF-a Andrija Mandić je saopštio da Katnić ima svoj „privatni politički rat koji vodi protiv DF-a“.

Argumentacija za moju tvrdnju počiva u činjenici da je Dikić rekao da nije znao da je telefon kodiran, i to je ispričao tužiocu, a on ga (Katnić) pita da li je taj telefon trebalo da preda Andriji Mandiću i DF-u. Od početka je targetiran čovjek i organizacija koja treba da bude zabranjena, a njeni predstavnici osuđeni“, ističe Mandić, dodajući da je Sinđelić na sastanak sa Dikićem mogao da dovede samo glavnog specijalnog tužioca, kojeg poznaje od 2001. godine.

0202mandic

10:10 Advokat Dušan Radosavljević je rekao da su pitanja glavnog specijalnog tužioca nedozvoljena, jer su se odnosila na šalu.

On je na pitanje SDT-a prvi put pomenuo ulazak poslanika, demonstranata. To je njegova pretpostavka. On je rekao da to nije ozbiljno shvatio“, naveo je branilac.

10:09 Advokat Miroje Jovanović rekao je da je evidentno da Dikić ne poznaje njegove branjenike, te da danas nisu čuli ništa što ranije nije pomenuto.

10:07 Suđenje je nastavljeno. Advokati nemaju pitanja za Dikića.

9:50 Sutkinja je dala desetominutnu pauzu, kako bi se odbrana konsultovala prije postavljanja pitanja Dikiću.

9:48Da sam saznao nešto o ovome (planu nasilnog ulaska u Skupštinu) u Beogradu, ne bih ni dolazio u Crnu Goru“, rekao je Dikić.

9:45 Optuženi kaže da nije poznavao glavnog specijalnog tužioca do hapšenja.

9:44 Dikić ponovo naglašava da mu Sinđelić nije pominjao „nikakv plan koji je ovdje pominjao“.

9:42 Katnić je nakon Dikićevih riječi citirao stihove iz Gorskog vijenca: 'Bez muke ne prskaju toke/ ni se lome taki džeferdari/ te s' od vitke žice sakovani'.

0202sudjenje

9:39 Glavni specijalni tužilac Milivoje Kantić pita Dikića kako je razumio najavu ulaska u Skupštinu.

Jedino može da bude neki politički razlog. Nisam dublje ulazio u to, niti sam imao vremena da pitam Sinđelića. On mi nije govorio o tome do momenta pred odlazak. To je bilo treće viđenje, 10. oktobra. On mi je rekao da će, ako toga bude, da se poguraju kao navijači na utakmici. Nikada ne bih učestvovao u nekoj takvoj organizaciji. Zašto bih ulazio u skupštinu u nekoj drugoj državi?“, pitao je Dikić.

9:38 Optuženi dodaje da niko nikad nije tražio da se provjeri Slavko Nikić.

9:36 Dikić kaže da ne zna razlog zašto bi se ulazilo u Skupštinu, ali da može „da pretpostavi“.

9:33 Tužilac Saša Čađenović pitao je Dikića ko je trebalo da uđe u Skupštinu.

Ne znam ko. On je rekao lideri opozicije. Mogu da pretpostavim – (opozicija) sa svojim poslanicima i pristalicama. Sinđelić o tome ništa nije govorio. Pominjao je kao poguravanje navijača“, objašnjava Dikić.

"Nisam znao ni za kakav plan"

9:31Doveden sam u zabludu, nisam znao ni za kakvu promjenu vlasti, ni za kakav kriminalni plan. Sinđelić mi nikada nije pominjao oružje, specijalce, plan... Sve što sam znao, izjavio sam“, dodao je Dikić

9:27 Dikić je pojasnio da se prilikom dolaska u Podgoricu sa Kristinom Hristić parkirao iza Skupštine, u nekom kafiću.

Tu sam tražio da se nađem s ljudima koji su došli u Crnu Goru i organizatorima protesta“, rekao je on.

9:25Trudio sam se da iznesem samo istinu. Ovo je samo precizniji dio dopune čega sam se prisjetio u toku iznošenja odbrane svjedoka saradnika“, napominje optuženi.

9:23 Dikić tvrdi da poimenično nije znao ko su organizatori skupa, te da nije znao ni koja partija stoji iza protesta.

0202dikic2

Meni je Velimirović kazao: 'Sinđa mi je rekao da se tebi javim ovo je protest 'defa''. Nerazumljivo totalno. Ja sam se iznervirao“, naveo je Dikić

9:20 Dikić naglašava da su ga u Tužilaštvu pitali da li treba neki telefon da preda Andriji Mandiću.

Ja u tom trenutku nisam znao ko je Andrija Mandić“.

9:18 Dikić je rekao da su njegovi razgovori sa Sinđelićem trajali po petnestak minuta, te da ih nije shvatao ozbiljno.

On je obećavao da na protestu neće biti sukoba i incidenata. Rekao sam da nemam namjeru da obilazim skup ako bude incidenata“, naveo je on.

"Cilj mi je da se sazna istina"

9:14Nakon prvog viđenja sa Sinđelićem, vidio sam na internetu da nema najave tog skupa. Neko mi je pisao na Fejsbuku, i odgovorio sam da najvjerovatnije dolazim na protest. Sinđelić je rekao da ćemo se s organizatorima protesta dogovoriti da i ja budem govornik“, rekao je optuženi.

0202dikicd

9:13 Dikić je rekao da nije znao imena organizatora protesta, ali da mu je Sinđelić rekao da ih organizuju „naši Srbi“, „srpska zajednica“, „naša opozicija“.

9:10U svojoj odbrani sam iznio sve radnje kojih sam se tada sjećao, i iznio sam istinu. Nakon hapšenja sam mjesecima bilježio čega sam se sjećao, i sve to iznio na sudu. Cilj mi je da se u postupku sazna istina i ništa drugo. Kad je svjedok saradnik iznio nekoliko drugih detalja, smatrao sam da treba da obavijestim sud da mi je je on rekao tih nekoliko rečenica. Ne znam koje su tu razlike (u iskazu). Iznio sam ono što smatram da je istina. Lično smatram da se nisam razišao sa iskazom u odbrani“, saopštio je Dikić

9:08 Sud je pozvao optuženog Bratislava Dikića da objasni razlike u svojim iskazima i da kaže na šta je mislio kad je rekao da je Sinđelić govorio poprilično istinu.

9:05 Sutkinja Suzana Mugoša je konstatovala prisustvo tužilaštva, odbrane i optuženih.

Iznošenjem primjedbi odbrane, juče je okončano saslušanje svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Advokati odbrane su, smatrajući da je Sinđelićev iskaz nelogičan i iskonstruisan, zatražili su da mu sud ukine status svjedoka saradnika.

S druge strane, optuženi Bratislav Dikić je saopštio da je Sinđelić iznio „poporiličnu istinu“.

Vijeće Višeg suda prihvatilo je predlog odbrane da u nastavku procesa kao svjedoka sasluša Mirka Velimirovića.

Portal Analitika