Društvo

Crna Gora napredovala za 37 mjesta

U najnovijem izvještaju o ukupnom Indeksu upravljanja životnom sredinom (EPI) koji se računa od 2002. godine Crna Gora se nalazi na 65. mjestu ispred zemalja regiona (Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine). Izvještajem je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta, a generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović kazala je za Pobjedu da se naša zemlja, u odnosu na baznu godinu popela za čak 37 mjesta, što se može smatrati izuzetnim uspjehom i napretkom u upravljanju životnom sredinom.
Crna Gora napredovala za 37 mjesta
PobjedaIzvor

- Na vrhu liste uglavnom se nalaze zemlje EU. Švajcarska je na prvom mjestu, Japan na 20, dok Hrvatska zauzima 41. poziciju. Na dnu liste su velike, brzo rastuće ekonomije - Kina (120) i Indija (177), kao i brojne druge zemlje u kojima se nedovoljno pažnje poklanja zaštiti životne sredine - kazala je Vojinović.

Ona ističe da je u geografskoj grupi zemalja u koju je svrstana Crna Gora (Istočna Evropa i Evroazija) naša zemlja na 18. poziciji od ukupno 29 država u ovoj grupi. Univerzitet Jejl, kao izuzetno renomirana akademska institucija godišnje sprovodi rangiranje zemalja svijeta po takozvanom Indeksu upravljanja životnom sredinom koji se računa od 2002. godine. - Posmatrano je ukupno 24 indikatora i tri globalna cilja – upravljanje životnom sredinom (izraženo EPI indeksom), zdravlje i životna sredina i vitalnost ekosistema.

Što se tiče zdravlja i životne sredine Crna Gora je na 55. mjestu na globalnoj listi, (ispred članica EU - Slovenije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske). Kada se posmatra vitalnost ekosistema, Crna Gora je u odnosu na baznu godinu napredovala za 68 mjesta na listi i nalazi se na 87. mjestu - naglasila je Vojinović.

Portal Analitika