Podgorica

Građani da odluče o prostoru kasarne “Morača”

Javna rasprava pokazala je protivljenje laičke i stručne javnosti riješenju Glavnog grada za kompleks koji bi trebalo da nikne na prostoru nekadašnje kasarne “Morača”. Sa rješenjima nijesu saglasni ni u Ministarstvu održivog razvoja.
Građani da odluče o prostoru kasarne “Morača”
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt urbanističkog projekta „Kasarna Morača” trebalo bi da bude povučen iz procedure, a za taj prostor najbolje je raspisati javni konkurs i sprovesti anketu ili referendum o sadržajima, koje bi građani Podgorice željeli da se izgrade na toj lokaciji. To je zajednička ocjena današnje višečasovne javne rasprave o tom projektu.

Nacrtom urbanističkog projekta predviđeno je rušenje 15 postojećih objekata i izgradnja više od 140 hiljada metara kvadratnih novih sadržaja. Obradjivači urbanističkog projekta tvrde da su planirane namjene centralna djelatnost i pejzažno uređenje.

Za struku je najsporniji dio nacrta urbanistickog plana, tumačenje namjene centralne djelatnosti.

Jedinstvena ocjena učesnika je da se vrijedno zelenilo na području od preko 12 hektara mora sačuvati. Građane to posebno plaši.

Odbornici Glavnog grada iz opozicije iznijeli su brojne zamjerke na Urbanistički plan za prostor “Kasarne Morača”.

Na postavljeni Urbanistički koncept “Kasarna Morača” i Ministarstvo održivog razvoja ima veliki broj primjedbi. Zaključuju da predloženo idejno rješenje ne odgovora prostoru u strogom centru grada na obali.

Portal Analitika