Svijet

Junker i Tusk narednih dana u regionu

Predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije (EK), Donald Tusk i Žan-Klod Junker, posjetiće narednih dana region, uoči objavljivanja Strategije proširenja Evropske unije (EU), što je najavljeno za utorak.
Junker i Tusk narednih dana u regionu
MinaIzvor

Njihov dolazak, mada ne i termin posjete, potvrdio je danas predsjednik Evropskog parlamenta (EP), Antonio Tajani, tokom posjete Beogradu, prenosi Tanjug.

Tanjug u Briselu još nije dobio formalnu potvrdu za dolazak dvojice visokih zvaničnika EU, ali o toj važnoj posjeti zemljama regiona pišu i mediji.

Zidojče Cajtung, koji najavljuje dolazak Junkera, piše tim povodom da EK smatra da bi Srbija i Crna Gora, negdje između 2024. i 2026. godine, mogle biti "zrele za pristup".

Poslanik EP, Dejvid Mekalister, je rekao da je moguće da će Crna Gora i Srbija 2025. ispuniti uslove.

“One su na čelu trke", poručio je Mekalister.

Tajani je, međutim, u Beogradu, saopštio da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članice EU i prije 2025. godine, dodajući da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranju nekih koja su već otvorena.

Tajani je, najavljujući dolazak Junkera i Tuska, rekao i da će oni poručiti da je Srbija važna, kao što je važno da EU bude važna Srbiji.

Portal Analitika