Politika

Bečić: Na raspolaganju sam ako ne dogovorite jedinstvenog kandidata

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, rekao je na završnom skupu Demokrata u Beranama  da je spreman da podrži nestranačkog kandidata iza kojeg će stati cijela opozicije. Poručio je, međutim, da je i on spreman da izađe na predsjedničke izbore, ako se opozicija ne dogovori o zajedničkom kandidatu.
Bečić: Na raspolaganju sam ako ne dogovorite jedinstvenog kandidata
Portal AnalitikaIzvor

Bečić je u Beranama ponovio da predsjednički kandidat opozicije treba da bude onaj ko ima najviše šansi da pobijedi kandidata vlasti i istakao da i 2018. treba primijeniti princip iz 2013, kada je zajednički kandidat opozicije bio onaj stranački lider koji je imao najveću podršku, a samim tim i šansu da pobijedi.

“I lično, i partijski sam tada bezuslovno podržao gospodina Lekića. Međutim, kao što ste u prethodnih godinu dana imali prilike da vidite, svi su odjednom pobjegli od principa koji su oni ustanovili 2013. godine, a koji je bio pobjednički. Niko nam nije pružio podršku u našim nastojanjima, već su praktično svi opozicioni subjekti saopštili da to treba da bude nestranačka ličnost i pored činjenice što znaju da nijedna nestranačka ličnost nema taj rejting kojeg imaju Demokrate”, istakao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Bečić je naglasio da njegova stranka prihvata stavove većine, čak i kad se sa njima duboko ne slažu. Zato, kako je kazao, Demokrate nude rješenje za jedinstveno djelovanje opozicije.

“Iako smatramo, tvrdimo i argumentima potkrepljujemo i ponavljamo da kandidata DPS-a može pobijediti samo najpopularniji partijski lider, izvolite gospodo iz opozicije, ako nećete da stanete iza mene, stanuću ja iza vas, iskreno i nesebično, kako sam to radio svih ovih godina, onako kako sam stajao i iza Miodraga Lekića: sami dogovorite nestranačkog kandidata, saopštite ime Demokratama i automatski ću predložiti Glavnom odboru da podrži tog kandidata! Staću iza njega i lično i najmoćnijom partijskom infrastrukturom, kao da se radi i o meni samom. Može li nesebičnije od ovoga, može li iskrenije od ovoga? Naravno da ne", kazao je Bečić na završnom skupu u Beranama.

Bečić je naglasio da Demokratska Crna Gora neće učestvovati u pregovorima, kako ne bi bili optuženi da usporavaju taj proces ili čak da ga sabotiraju, "a posebno iz razloga što vjeruju da najpopularniji stranački lider pobjeđuje bilo kog kandidata DPS-a".

“Nestranački kandidat ne može biti: ideološki ostrašćen, onaj koji se već kandidovao za predsjednika Crne Gore, pa izgubio, a posbeno ne onaj koji je pokrivao visoke javne funkcije u ime DPS-a i bio u Vladi Mila Đukanovića. Takvog kandidata Demokrate neće nikad podržati”, rekao je Bečić.

Opoziciji je ponudio 10 ili 15 dana da donesu odluku.

"Ukoliko ne uspijete da se dogovorite oko jedinstvenog kandidata cjelokupone parlamentarne opozicije kojeg ćete nam predložiti, znajte da vam stojim na raspolaganju. Imam hrabrosti, volju i petlju da se suprostavim bilo kom, a posebno Milu Đukanoviću", zaključio je lider Demokrata.

Portal Analitika