Društvo

Bošković- Katič: Izuzetni odnosi Slovenije i Crne Gore na planu odbrane

Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković sastao se danas na Brdu kod Kranja sa ministarkom odbrane Republike Slovenije Andrejom Katič. 

Bošković- Katič: Izuzetni odnosi Slovenije i Crne Gore na planu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je izrazio zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unapređuje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa. On je ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao najboljoj garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Katič je naglasila da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima, te da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

boskovicslovenijaIzmeđu dva ministarstva odbrane potpisan je Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, kao i Sporazum o ustupanju informacionog sistema SKEV.Katič je ocijenila da će Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji dodatno unaprijediti bilateralne odnose u oblasti materijalnih resursa, dok se Bošković zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na ustupanju softvera za automatizovano praćenje stanja i protoka materijalnih sredstava.

Ministar Bošković sesastaou Ljubljani i sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom. Tom prilikom je istaknuta dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane.

Pahor je čestitao Crnoj Gori na značajnim uspjesima u ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva, ukazujući da je naša zemlja pozitivan primjer na Zapadnom Balkanu, kako u procesu evroatlantskih, tako i evropskih integracija. On je apostrofirao i da će Republika Slovenija nastaviti da bude pouzdan saveznik Crne Gore na njenom putu ka Evropskoj Uniji.

 

Portal Analitika