Crna hronika

Čađenović smatra da predlozi odbrane vode ka odugovlačenju

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora minule godine prekinut je za danas. O dokaznim predlozima odbrane izjašnjavao se Specijalni državni tužilac Saša Čađenović. On se danas protivio gotovo svim predlozima, obrazlažući da većina njih zbog prostorno i vremeno ne mogu imati uticaj na krivično pravni postupak koji se vodi te da predlozi služe odugovlačenju postupka. Čađenović se nije protivio predlogu da se sasluša Velimirović Mirko.
Čađenović smatra da predlozi odbrane vode ka odugovlačenju
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

9:54 Zbog obimnosti predloga, predsjedavajuća sutkinja Suzana Mugoša donosi odluku da prekine današnji pretres, te zakazuje nastavak za sjutra u 9 časova.

9:53 Povodom predloga okrivljene Milić Branke, njih nisam razumio jer je okrivljena tražila od suda da se određene činjenice konstatuju te nisu predlozi za dokaze, ali u svakom slučaju protivim se svim predlozima.

9:51 ''Povodom predloga da se pribavi nalaz i mišljenja neuropsihijatra sastavljenog na VMA kao i nalaz i mišljena psihologa te da sud izvrši i pročita žalbu Sinđelić Saše te molbu za otpust od 16.8. 2007 godine, predlozima se protivim jer je odbrana već predložila uvid u vojnu dokumentaciju stvarajući privid da je vođeno više postupaka protiv svjedoka saradnika a zapravo se radi o jednom postupku. Takođe ovo nema nikakve veze sa krivičnom pravnim postupkom koji se vodi a isti imaju cilj da odugovlače postupak'', kazao je Čađenović.

9:42 Čađenović se između ostalog protivi i predlogu da se od naučne ustanove u Crnoj Gori zatraži izjašnjenje o tumačenju telekomunikacionog vještaka jer, kako navodi, takva vrsta izjašnjenja nije moguća u krivičnom postupku, odnosno ZKP je ne poznaje. Čađenović je dodao da je preuranjen predlog za pribavljanje informacija od servisera i distributera telefona marke Lenovo kao i vještačenje telefona, jer isti još uvijek nisu sprovedeni kao dokaz.

Čađenović se ne protivi predlogu da se sasluša Velimirović Mirko.

9:37 Čađenović se protivi predlogu da se pribavi dokumentacija vojnog suda u Nišu kao i županiskog suda u Vukovaru jer označeni spisi predmeta ni vremenski ni prostorno se ne odnose na ovaj postupak.

9:33 ''Protivim se predlogu da se sasluša Janko Žuržić, jer isti prema svom dokumentacijom ovog postupka nema apsolutno nikakve veze ili saznanja u vezi sa izvršenjem krivičnog djela pa bi predlog vodio odugovlačenju ovog postupka. Protivim se predlogu da se sasluša Dušan Đurić zvani Duksjer prema navodima odbrane isti se treba izjasniti na okolnosti poligrafskog testiranja svjedoka saradnika kome nije ni prisustvovao, što je složićete se nemoguće pa je ovaj predlog kao i većina do sada sračunat kako bi se odugovlačio ovaj postupak'', kazao je Čađenović.

9:25 Tužilac Čađenović, između ostalog, protivi se predlogu da se pribavi saznanje i evidencija o putnim ispravama svjedoka saradnika. Takođe, protivi se i predlogu da se pribave saznjanja od BIA da li se Sinđelić nalazi na crvnoj Interpolovoj potjernici.

“Protivim se predlogu da se pribavi dokumentacija u pogledu predloga o zaštiti svjedoka saradnika, jer se to tiče perioda nakon izvršenja krivičnog djela”, dodao je Čađenović.

9:18 Čađenović se protivi predlogu da se pribavi dokumentacija o prelascima granice jer se ti prelasci u vremenu prije dešavanja ovog slučaja, kako on kaže, nisu od važnosti za ovaj krivični postupak.

9:13 ''''U pogledu predloga advokata Miroja Jovanovića za izvođenje kao dokaz zapisnik o saslušanju, radi se o zapisniku u svojstvu tada okrivljenog tada svjedoka saradnika te da se predmetni zapisnik ne može koristiti u krivičnom postupku. U pogledu predloga da se dobavi dokumentacija o operativinim saznanjima u vezi sa izradom dokumenta u vezi inicijalnih mjera tajnog nadzora, istom se protivim jer operativna saznanja policije ne mogu biti i nijesu dokaz u krivičnom postupku. O saslušanju Saše Sinđelića u Srbiji koji je odbrana pribavila ukazujem sudu da je formulacija ovog predloga nejasna jer branilac nije naglasio da se ova dokumentacija sprovede kao dokaz ali ukazujem da se ta dokumentacija ne može koristiti kao dokaz. Napomenuo bih da je odbrana došla u posjed izjave odnosno audio zapisa i transkripta na način koji je ostao potpuno nejasan, a na zakonit način sigurno do njega nisu došli'', kazao je Čađenović.

9:08 O predlozima branioca izjašnjava se Specijalni glavni tužilac Saša Čađenović.

9:05 Suđenje je počelo, a sa optuženičke klupe danas su prisutni: Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Brana Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Mihailo Čađanović. Suđenju prisustvuju branioci optuženih, Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, te svjedok saradnik Saša Sinđelić.

Na prethodnom ročištu nakon završetka saslušanja svjedoka saradnika na red je došlo davanje primjedbi na iskaz. Dikić je tokom svog izlaganja kazao da ga je pominjanje navijača podsjetilo da mu je Sinđelić na trećem sastanku kazao - ''Ovi naši planiraju nakon protesta da uđu u skupštinu. Ne brini se neće biti nasilja oni će to kao navijači da se poguraju samo''. 

Takođe, kako je juče saopšteno Portalu Analitika Dikić je zatražio je ukudanje pritvora. U zahtjevu je zahtjev obrazložen teškim zdravstvenim stanjem. 

Dikić je ranije otkazao punomoćje braniocima Milanu Petroviću i Goranu Petronijeviću, pojasnivši da je došlo do nerazumijevanja.

Na njegov zahtjev, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić mu je po službenoj dužnosti za branioca dodijelio advokata Dušana Jovovića.

Portal Analitika