Društvo

Drašković tvrdi da Kadija više ne može biti na čelu RTCG-a

Savjet Radio-Televizije Crne Gore juče nije glasao o programskoprodukcionim planovima Televizije i Portala jer nije bilo potrebne većine da se usvoji dnevni red sa ovim tačkama, nakon što se tome žestoko usprotivio Mimo Drašković.
Drašković tvrdi da Kadija više ne može biti na čelu RTCG-a
PobjedaIzvor

On je insistirao da se sa dnevnog reda uklone ove tačke, uz obrazloženje da ti važni dokumenti nijesu podržani na posljednjoj elektronskoj sjednici, održanoj krajem decembra prošle godine, što je, kako on smatra, dovoljno da menadžment Javnog servisa izgubi legitimitet da upravlja tom medijskom kućom.

Primjedbe

- Programsko-produkcioni plan nije dobio podršku i više ne može biti razmatran. Generalna direktorica Andrijana Kadija je izgubila formalnu podršku Savjeta i to je to - rekao je Drašković. Suprotan stav branio je predsjednik ovog tijela Vladimir Pavićević, koji je kazao da članovi Savjeta moraju da daju sugestije i primjedbe u pisanoj formi, a ako neki dokument nije dobar, oni kao članovi Savjeta imaju odgovornost da ga učine boljim.

- Nakon neusvajanja Savjet je pozvan da podnese pisane primjedbe, pa je trebalo to i da učinite. Pozovite se na zakon ili propis u kom piše da neusvajanje plana povlači smjenu menadžmenta kuće, jer ne možete samo da govorite da nešto nije u redu, a da ne dajete obrazloženje - poručio je Draškoviću predsjednik Savjeta. Drašković je uzvratio da generalni direktor odgovara za programsko-produkcioni plan i da je to Statutom jasno propisano, a da je pao i devetomjesečni plan za 2017, što znači da menadžment nema povjerenje Savjeta.

 On je pozvao i Pavićevića da podnese ostavku jer, kako je naveo, nije mu jasno kako može da stoji pri stavu da se o ovom pitanju raspravlja. Njega je podržao novoizabrani član Savjeta Slobo Pajović. On je rekao da raspravu o ovim dokumentima treba ostaviti za neku od narednih sjednica.

Odgovornost

Milan Radović i Perko Vukotić saglasili su se sa Pavićevićem, uz obrazloženje da menadžment ne treba blokirati. -Za ovaj plan i mi snosimo odgovornost, ne možemo sve da prebacimo na menadžment. Nepovjerenje se ne izglasava zbog plana, već zbog godišnjih izvještaja - upozorio je Vukotić. Direktor Televizije Vladan Mićunović rekao je da se radi o kvalitetnom dokumentu i da ostaju otvoreni za sve sugestije.

Igor Tomić nije prisustvovao sjednici, pa dnevni red nije usvojen jer nije bilo potrebne većine. Umjesto toga, izbrisane su tačke o programskim planovima, kao i tačka o izboru predsjednika Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca.

Ugovor

Oprečna mišljenja članovi Savjeta su iznijeli i kada su razmatrali Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG. Pomoćnica generalne direktorice Valentina Šćekić rekla je da čekaju odgovor Ministarstva kulture i navela da će do kraja sedmice precizirati termin sastanka sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem. Direktorica produkcije Aleksandra Vojvodić kazala je da je u ugovoru sporan član sedam u kojem piše da je „u interesu javnosti da Vlada i RTCG analiziraju realizaciju finansijskih i programskih obaveza iz tog ugovora“. Taj član, kako je rekla, još se mora analizirati, jer se plaše da bi Vlada mogla da se umiješa u njihovu nezavisnost.

Direktorica RTCG rekla je i da je ovaj član tek sada uveden u ovaj dokument i poručila da se on mora usaglasiti sa zakonom. - Nećemo nikome dozvoliti da nam ugrozi nezavisnost. Sporan nam je ovaj član, ali ćemo još razgovarati - navela je Kadija. I Pavićević je rekao da je ovo pitanje veoma osjetljivo i da se tu radi o vrsti „supervizije nad radom Savjeta“. Drašković, s druge strane, ne vidi ništa sporno, uz konstataciju da „Vlada koja daje toliki novac Javnom servisu hoće da zna gdje taj novac ide“. - Ovaj član je važan zbog obligaciong odnosa i Ministarstvo kulture je na ovaj način na to ukazalo - pojasnio je Drašković.

Portal Analitika